Sarcinile tarzii reduc riscul unei forme agresive de cancer mamar

Femeile care astepata cel putin 15 ani de la debutul pubertatii inainte de a da nastere primului copil, prezinta un risc cu 60% mai mic de a fi diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ dupa cum arata un studiu realizat de cercetatorii americani la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle. Cancerul mamar triplu negativ reprezinta unul din sapte cazuri de cancer mamar din Marea Britanie, ceea ce inseamna 6000 de femei pe an sunt diagnosticate cu aceasta forma agresiva de cancer in fiecare an. Boala are tendinta sa apara mai devreme decat alte tipuri de cancer mamar si este rezistenta la mai multe  forme de tratament precum medicamentul tamoxifen. Asadar riscul de deces apare mai devreme.

Dr. Cristopher Li (Public Health Sciences Division) a declarat ca intervalul dintre menarha (prima menstruatie) si varsta la prima sarcina este invers proportionala cu riscul de cancer mamar triplu negativ. Studiul a fost publicat online in revista Breast Cancer Research  and Treatment a mai aratat si faptul ca femeile care alapteaza prezinta un risc mai scazut de a dezvolta aceeasi forma de cancer. La acest studiu au participat  peste 1960 de femei cu varste intre 20 si 44 de ani, 1021 cu un istoric medical asociat cu cancerul mamar, 941 de femei  fara un astfel de istoric.

Istoricul  reproductiv in cazul femeilor  fara un istoric de cancer mamar a fost comparat cu cel al femeilor cu cele trei tipuri de cancer : ER pozitiv (781), triplu negativ (180) si HER2 –amplificat (60).  . Dr Li a subliniat faptul ca este vorba de un studiu observational dar si primul care se axeaza pe cancerul mamar dezvoltat inainte de menopauza, ceea ce inseamna ca rezultatele obtinute au nevoie de confirmare si trebuie interpretate cu atentie.

"
Scrie pe 2012-12-18 de The Telegraph Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul