Sarea din medicamentele  efervescente poate creste riscul de boli cardiovasculare

Sarea din medicamentele efervescente poate creste riscul de boli cardiovasculare

Medicamentele solubile pot avea consecinte asupra sanatatii ca urmare a unui continut ridicat de de sare. Astfel un adult care ia doza maxima poate depasi doza zilnica recomandata de sodiu, sustin autorii unui studiu publicat in British Medical Journal in cadrul caruia s-au analizat datele a 1,2 milioane de pacienti din Regatul Unit. Cercetatorii au constatat o legatura intre tabletele efervescente si bolile cardiovasculare cum ar fi accidentul cerebral si infarctul. Spre deosebire de pacientii care iau aceleasi medicamente dar fara sare, pacientii care luau in mod regulat medicamente efervescente sau solubile prezentau un risc mai mare cu o cincime de a suferi un infarct, accident cerebral sau un risc de deces de cauza vasculara.

De asemenea, aceeasi categorie de pacienti erau de 7 ori mai expusi riscului de a dezvolta hipertensiune, pe care cercetatorii o considera punctul de plecare al problemelor. Studiul s-a axat pe persoane care iau astfel de medicamente regulat, asadar consumul ocazional nu afecteaza din acest punct de vedere sanatatea inimii. Multe medicamente efervescente contin sare pentru efervescenta si pentru dizolvare, mai precis o substanta numita bicarbonat, adesea combinat cu sodiu. Studiul a analizat 24 de medicamente efervescente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi antiinflamatoarele obisnuite (paracetamol si aspirina) dar si suplimentele alimentare. Mult mai multe persoane cumpara astfel de tratamente si fara reteta.

In cadrul sudiului, nivelurile de sodiu din tablete varia de la 3 mmol pana la 18 mmmol (aproximativ o cincime dintr-o lingurita de ceai). Consumul de sodiu recomandat la un adult este de 104 mmol pe zi. O persoana care ia doza maxima pe zi de 8 tablete de paracetamol care se dizolva, spre exemplu, ingereaza 148,8 mmol de sodiu, valoare ce depaseste doza zilnica admisa de sare. Daca se mai ia in considerare aportul de sare provenit din alimentatie, consumul total de sare poate deveni periculos. Cercetatorii britanici sustin ca pentru toate medicamentele care contin cel putin 1 mmol (23 mg) de sare in fiecare doza, producatorii trebuie sa declare pe prospect ca acel produs contine sodiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-27 de BBC Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul