Se asociaza migrena cu modificari la nivel cerebral?

Peste 300 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de migrene. Acestea pot avea o intensitate mai mare sau mai mica, pot fi insotite de sensibilitate la lumina sau la zgomot si chiar de greata. Daca simptomele variaza, pacientii cu migrene au in comun anumite particularitati cerebrale. Un studiu precedent a aratat o atrofie a regiunilor cortexului cerebral (numite regiuni corticale) determinata de stimularea cronica a acestor zone in caz de migrena.

Un studiu  recent aduce un element de noutate in cunoasterea migrenei la nivel cerebral. Pacientii prezentau o scadere a suprafetei si grosimii corticale in regiunile creierului asociate tratamentului durerii. Cercetatorii italieni au constatat acest lucru dupa ce un grup de 63 de pacienti cu migrene si 18 voluntari fara migrene au fost supusi unui test cu tehnici de imagistica cu rezonanta magnetica.

In cazul persoanelor care sufereau de migrene, suprafata corticala creste la sfarsitul dezvoltarii fetale iar grosimea corticala se modifica pe durata intregii vieti ca si consecinta a bolii. Astfel, cercetatorii cred ca pacientii cu migrena au o particularitate corticala ce-i face mai sensibili la durere si la simptomele migrenei. Aceasta predispozitie cerebrala ar putea deveni un cerc vicios, determinand si alte anomalii corticale sau o scadere a grosimii corticale.

 

"
Scrie pe 2013-03-29 Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul