Sedentarismul creste riscul de insuficienta cardiaca

Sedentarismul creste riscul de insuficienta cardiaca

Un studiu american identifica un nou risc al sedentarismului, cel de insuficienta cardiaca. Daca petrecem prea mult  timp pe canapea, neuronii, musculatura si mai nou inima au de suferit. Daca sedentarismul depaseste cinci ore pe zi, in afara orelor petrecute la birou, riscul de insuficienta cardiaca inregistreaza o crestere de 34 de procente, comparativ cu cei care petrec doar doua ore pe zi pe canapea. Insuficienta cardiaca este definita de incapacitatea miocardului (muschiul cardiac) de a asigura un debit cardiac suficient pentru a acoperi necesarul energetic al organismului.

 Acest studiu publicat in revista de specialitate Circulation Heart Failure este rezultatul unei cercetari de lunga durata. Cercetatorii au monitorizat  timp de 10 ani 84.000 de persoane, cu varste intre 45 si 69 de ani din California. Timpul pe care-l petreceau participantii acasa, in fata televizorului,  computerului sau citind, a fost evaluat si comparat. Cei care petreceau cel mai putin timp asezati prezentau mai putine riscuri de a dezvolta o insuficienta cardiaca.

Mesajul cercetatorilor este de a ne misca atunci cand putem, sa evitam pe cat putem sedentarismul. Aceste concluzii confirma  rezultatul unor cercetari anterioare privind impactul sedentarismului asupra sanatatii. Se stie deja ca lipsa activitatii creste vulnerabilitatea organismului la diabet si altereaza capacitatile cognitive. Influenta sedentarismului asupra sanatatii cardiace nu este clar explicata, dar o ipoteza sugereaza  o legatura cu incetinirea activitatii enzimei lipoprotein-lipaza atunci cand muschiul este in repaus.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-30 de Yahoo Sante Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul