Sertralina, un antidepresiv, ar putea fi folosit si pentru tratarea infectiei cerebrale

Cercetatorii din Uganda,  printr-un program de finantare canadian spera sa gaseasca sertralinei, o molecula care se foloseste ca si antidepresiv, o noua utilizare. Extrem de raspandita pe piata farmacologica inca din 1991 sub diferite nume (Zoloft sau Lustral in Statele Unite in special), aceasta molecula poseda de asemenea proprietati antifungice foarte puternice.

Cercetatorii spera sa exploateze aceste proprietati pentru a salva persoanele care sufera de meningita criptococica, o infectie a tesutului cerebral provocata de o ciuperca. Peste 30% din persoanele afectate mor in 10 saptamani dupa ce capata infectia. Cei afectati sunt in general pacientii imunodeficienti cu virusul HIV.

Cercetatorul principal al studiului, David Meya, a declarat ca daca medicamentul se va dovedi eficient,  ar putea fi evitate foarte multe cazuri de deces din Africa Subsahariana. Astfel, nu ar fi nevoie de 10 ani pentru dezvoltarea unui nou medicament, doar patru ani de studii clinice pentru a determina dozele necesare tratarii acestei infectii fungice. Acest medicament reprezinta o speranta pentru pacientii din Africa Subsahariana deoarece tratamentele eficiente sunt scumpe si accesul la ele este limitat, iar optiunea mai ieftina este mai putin eficace.

 

 

"
Scrie pe 2013-05-10 de MaxiSciences Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul