Sistem revolutionar in tratamentul cancerului

Spitalul Universitar din Zürich este primul centru medical din lume unde pacientii care sufera de cancer au putut beneficia de o terapie inovatoare, ce are la baza sistemul revolutionar TrueBeam, dezvoltat de compania biotehnologica Varian Medical Systems. Este vorba despre o noua platforma de radioterapie ghidata prin imagini, ce presupune efectuarea unei interventii chirurgicale gandite sa trateze o tinta in miscare, cu o viteza si o precizie fara precedent.

Sistemul TrueBeam a fost lansat oficial pe piata la jumatatea lunii aprilie. Cu toate acestea, tehnologia a fost instalata in premiera la Universitatea din Zürich, care a inceput utilizarea clinica a sistemului inca din luna martie. De atunci, medicii de la spitalul universitar olandez au apelat la noua tehnologie in tratamentul unor afectiuni oncologice diverse, incepand de la cancer pulmonar sau de prostata si pana la schwannomas (tumori benigne la nivelul nervilor) sau metastaze cerebrale si ale coloanei vertebrale.

„Acest sistem este minunat din punct de vedere tehnic, intrucat faciliteaza distribuirea dozelor de radiatie intr-un mod superior radioterapiei de intensitate modulata, efectuata prin intermediul sistemelor conventionale, ceea ce inseamna ca permite alocarea unor doze mai scazute in jurul tesuturilor sanatoase”, a declarat prof. dr. Urs M. Lütolf, directorul clinic si presedintele Departamentului de Radioterapie Oncologica din cadrul Spitalului Universitar din Zürich. „Am fost uimit si incantat in aceeasi masura sa observ gradul in care izocentrul de imagine se suprapune peste cel de radiatie, la un nivel de precizie pe care nu l-am mai vazut pana acum”, a adaugat acesta.

Primii pacienti din lume tratati cu TrueBeam


Primii care au beneficiat de sistemul TrueBeam la spitalul din Zürich au fost doi pacienti cu schwannomas vestibular, ce au urmat tratamente RapidArc de chirurgie radiologica stereotactica. La cea mai mare rata de distribuire a dozelor disponibila prin noua tehnologie, aceste tratamente au durat putin peste 1,6 minute, in timp ce sistemele conventionale de dozare ar fi permis realizarea procedurii in 6-8 minute. „Vorbim de un sfert din timpul necesar pana acum pentu acest tip de tratament”, a precizat dr. Lütolf.

Mai mult decat atat, TrueBeam are capacitatea de a executa tratamentele RapidArc dintr-o gama flexibila de unghiuri, avand astfel avantajul de a maximiza doza de radiatie aplicata la nivelul tumorii si de a evita structurile tisulare adiacente care nu sunt afectate de cancer.

Avantajele noii tehnologii


Conform explicatiilor date de dr. Lütolf, desi primele tratamente efectuate prin intermediul sistemului TrueBeam se axeaza pe cancerul de prostata si schwannomas, compania care a pus la punct aceasta tehnologie planuieste sa ii extinda sfera terapeutica, astfel incat sa cuprinda si formele de cancer pulmonar si al tractului gastro-intestinal superior, precum tumorile pancreatice si ale colecistului, impreuna cu tratamentele paliative.

In cazul acestora din urma, dr. Lütolf a descris precizia de operare a sistemului TrueBeam ca fiind „imperativa” in reducerea efectelor secundare. „Experienta avuta pana acum cu noua tehnologie ne arata ca sistemul actioneaza cu mai multa precizie si administreaza tratamentul intr-un timp considerabil mai mic”, arata profesorul. „Este o deosebita satisfactie sa monitorizam tratamentele in timp ce se afla in curs de desfasurare si sa observam ca markerii pentru prostata nu se misca nici macar cu un milimetru”, mai spune acesta.

„In proiectarea sistemului TrueBeam, instrumentele si procesele clinice au fost reconditionate de la zero si implementate in design”, observa Jan Hrbacek, colaborator stiintific la Spitalul Universitar din Zürich. „Aceasta strategie a simplificat considerabil un spectru larg de activitati, marind in acelasi timp acuratetea proceselor realizate, precum si controlul echipei medicale asupra acestora”, a explicat acesta.
Scrie pe 2010-04-29 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul