Somnul ii binedispune pe adolescenti si le creste agilitatea

O jumatate de ora de somn in plus inaintea cursurilor scolare ii face pe adolescenti mai veseli si le imbunatateste in mod vizibil comportamentul.

Un nou studiu arata ca tinerii care dorm cu 30 de minute in plus sunt mai sprinteni si intr-o stare de spirit mai buna atunci cand ajung in clasa, nu intarzie la ore si chiar manca mai sanatos la micul dejun.

Dupa cum arata Patricia Moss, directoarea scolii-internat „Rhode Island”, unde a avut loc aceasta cercetare, „rezultatele au fost uluitoare. Nu exista un cuvant mai potrivit pentru a le descrie.” „Nu credeam ca vom obtine asemenea rezultate in cadrul studiului”, a adaugat ea.

Specialistii sustin ca 30 de minute in plus de somn pot face o mare diferenta, deoarece adolescentii dorm cel mai bine la rasaritul soarelui, cand, in mod normal, ar trebui sa se trezeasca pentru a merge la scoala. Intreruperea acelui somn ii poate lasa ametiti, in special din cauza faptului ca, in general, adorm cu greutate inainte de ora 23.00.

Autoarea studiului, dr. Judith Owens, medic la Spitalul pentru Copii „Hasbro”, din Rhode Island, explica: „Exista un aspect ce tine de stiinta biologica in acest caz, despre care eu consider ca aduce dovezi convingatoare in ce priveste logica unei astfel de constatari.”

O schimbare benefica

Experimentul, efectuat anul trecut, a durat noua saptamani si a presupus ca elevii de liceu – in total, 201 – sa completeza sondaje referitoare la obiceiurile ce tin de somn inainte si dupa perioada cercetarii. Rezultatele au fost atat de evidente, incat unitatea scolara a decis sa faca modificari permanente privind orarul, conform afirmatiilor facute de Patricia Moss.

Ora de incepere a cursurilor scolare a fost schimbata, de la 8.00, la 8.30. In plus, durata tuturor cursurilor a fost micsorata cu cinci pana la 10 minute, pentru a evita o zi mai lunga la scoala, care s-ar interfera cu activitatile efectuate in particular.

Procentul de elevi care au spus ca dorm cel putin opt ore in serile din cursul saptamanii s-a majorat, de la 16 la suta, pana la aproape 55 la suta. Pe de alta parte, rapoartele privind starea de somnolenta in timpul zilei s-au diminuat in mod substantial, de la 49 de procente, pana la 20 la suta.

Absentele la primul curs au scazut cu aproape 50 la suta, iar elevii au precizat ca nu se mai simt atat de deprimati sau nervosi in timpul zilei. Mai mult, numarul vizitelor la centrul de sanatate si relaxare s-a redus considerabil, in timp ce ponderea celor care iau un mic dejun gatit s-a dublat.

Garrett Sider (18 ani), un elev care a absolvit recent liceul, a folosit timpul acordat in plus pentru a dormi. Acesta a observat ca restul colegilor sai luau parte mai activ la cursurile de dimineata, care incepeau mai tarziu. „A fost un lucru pozitiv pentru intreaga scoala”, a spus Garrett.

Orarul scolar ar putea fi imbunatatit


Ideea studiului a fost aceea de a analiza schimbarile in ceea ce priveste obiceiurile ce tin de somn si de comportament, dar nu a tinut sub observatie si rezultatele academice.

In acelasi timp, acestei cercetari i-a lipsit un grup de control alcatuit din elevi care sa nu fi experimentat o modificare in ceea ce priveste inceperea cursurilor scolare, acest lucru constituind inca o limitare a studiului. Cu toate acestea, cercetatorii au precizat ca rezultatele arata clar ca amanarea cu o jumatate de ora a cursurilor merita efortul.

Studiul a fost publicat in numarul din luna iulie al revistei Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Un editorial din aceasta publicatie mentioneaza ca lucrarea se adauga „unui corp crescand de dovezi referitoare la faptul ca schimbarea inceperii cursurilor scolare in cazul liceelor este benefica pentru adolescenti”.

Mel Riddile, director-asociat la Asociatia Nationala a Directorilor de Licee din SUA, este in favoarea unor cursuri ce se tin mai tarziu in cazul adolescentilor, dar spune ca majoritatea circumscriptiilor se opun acestei idei. „Acest fapt tine de disponibilitatea adultilor, nu neaparat de procesul de invatare”, a explicat Riddile."
Scrie pe 2010-07-27 de Daily Mail Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul