Statinele ar putea sa reduca riscul de cancer mamar cu 30%

Doza zilnica de medicamente menite sa scada colesterolul din sange  ar putea sa scada si riscul de cancer la san recurent, sustin cercetatorii. Acestia au constatat ca femeile care au dezvoltat o tumora la san erau cu 30% mai putin expuse riscului de a suferi o recidiva, daca luau un anumit tip de statina, numite simvastatin.

Miliioane de oameni iau statine pentru combaterea bolilor cardiace prin scaderea colesterolului, dar cercetatorii sugereaza faptul ca nivelurile ridicate de colesterol din sange ar putea fi un factor cheie in aparitia cancerului la san.

O echipa de cercetatori  din Statele Unite si din Danemarca au monitorizat 19000 de femei diagnosticate cu cancer la san intre anii 1996 si 2003. Monitorizarea a durat 7 ani, pentru a vedea daca boala a recidivat, daca acestea au urmat sau nu un tratament cu statine, si care au fost acestea.Participantele care au au luat simvastatin erau cu 30% mai putin expuse riscului de recidiva, decat cele care nu luasera nicio forma de statina. Simvastatin face parte dintr-o clasa de statine numite lipofilice, care se dizolva cu usurinta in grasime. Aceste rezultate sunt suficiente pentru a demara un studiu clinic important pentru a stabili daca statinele pot fi folosite in tratarea cancerului mamar.

Toate statine ataca enzima care produce o densitate scazuta de lipoproteine sau ”colesterolul rau” care poate forma depuneri de grasime pe artere. Simvastin este unul din cele mai ieftine medicamente din clasa statinelor, si este disponibila in doze mici si fara prescriptie medicala. Acelasi medicament este disponibil si ca generic sub denumirea de Ranzolont,Simvadar, si Zocor.

Desi aceste medicamente sunt eficiente si in general si sigure, pot cauza totusi efecte secundare precum dureri de cap, greata si rabdomioliza, inflamarea muschilor.

"
Scrie pe 2011-10-31 de Daily Herald Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul