Statinele au efecte benefice in caz de depresie

Statinele sunt medicamente cunoscute de o perioada lunga de timp pentru a tine sub control colesterolul. Bine tolerate, statinelor li se atribuie  din ce in ce mai des si alte efecte benefice,  observate asupra sistemului cardiovascular. Un studiu recent, publicat in The Journal of Clinical Psychiatry, sugereaza ca statinele reduc si riscul de depresie. O echipa de cercetatori americani a monitorizat timp de 6 ani un grup de 965 de pacienti cu cardiopatie si recrutati din diferite clinici californiene. 65% din participanti luau statine conform tratamentului pe care-l urmau. Statinele permit scaderea nivelul colesterolului rau si amelioreaza  pronosticul la persoanele care prezentau un numar mai mare de factori de risc cardiovascular. Date anterioare sugereau o reducere a riscului de depresie in cazul tratamentului cu statine. Totusi, rezultatele anumitor studii se contraziceau in legatura cu acest subiect. 

Pentru a afla mai multe, autorii studiuluI au analizat legatura dintre statine si tulburarile starii de spirit la acesti 965 de pacienti. Simptomele depresive erau evaluate in fiecare an cu ajutorul unui chestionar Patient Health Questionnaire, care permitea evaluarea frecventei diferitelor simptome pentru doua saptamani anterioare: irascibilitate,oboseala, scaderea respectului de sine, ganduri suicidale. Cercetatorii au constatat ca la momentul recrutatii, pacientii care luau statine aveau un scor de depresie mai mic decat cei care nu luau statine, iar aceasta diferenta s-a confirmat, chiar marit pe perioada studiului. La terminarea studiului, 28% din cei sub tratament cu statine au avut cel putin un episod depresiv minor sau grav, comparativ cu 40% din cei care nu luau statine.

Pentru 776 de pacienti care nu prezentau simptome depresive la inceputul studiului, riscul de depresie s-a diminuat cu 38% daca s-a urmat un tratament cu statine, fata de cei care nu erau depresivi la inceputul studiului si nici nu au luat statine. Au fost luati in calcul factori precum diferentele de profil intre pacientii care urmau tratament si care nu, sexul, fumatul, prezenta altor patologii sau chiar nivelul de educatie. Prof. Mary Whooley, coautoare a studiului considera ca efectul statinelor poate fi explicat prin actiunea statinelor impotriva aterosclerozei la nivelul creierului, ce pare sa creasca riscul de depresie. Totusi, coautoarea atrage atentia ca sunt doar date observationale, ceea ce nu permite stabilirea unei relatii cauza-efect. Pe de alta parte, unii specialisti sunt rezervati in legatura cu rezultatele obtinute.

 

"
Scrie pe 2012-03-29 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul