Statul la calculator ne face pofta de ciocolata

Si orele petrecute in fata calculatorului va pot face sa va ingrasati, nu doar lipsa de exercitiu fizic.

Un studiu efectuat recent arata ca statul la calculator pentru mai mult timp ne face foame si, in special, ne creste pofta de dulciuri, astfel incat ne face sa mancam prajituri cu ciocolata sau sa rontaim biscuiti.

Stresul mental al muncii la calculator declanseaza schimbari ale concentratiei de zahar din sange, precum si la nivel hormonal, care pacalesc creierul, facandu-l sa creada ca a ars multe calorii, care trebuie inlocuite. Jocurile pe calculator si urmaritul emisiunilor TV au acelasi efect, arata informatiile prezentate la Congresul International pe tema Obezitatii, ce a avut loc la Stockholm.

Dupa cum explica cercetatorul Jean-Philippe Chaput, de la Universitatea din Copenhaga, persoanele care lucreaza la birou si vor sa se mentina suple ar trebui sa ia pauze in mod regulat si chiar sa ia in calcul varianta de a lucra in picioare.

Pofta de a rontai ceva dulce

Specialistul a inceput sa analizeze acest subiect dupa ce a observat ca seful sau manca in mod regulat biscuiti cu ciocolata cand lucra la calculator. Acesta a pus la cale un experiment, in cadrul caruia a cerut unui grup de studente sa lucreza la calculator, in timp ce un alt grup a fost lasat sa se relaxeze timp de 45 de minute.

Studentele care au lucrat la calculator au ars doar trei calorii in plus fata de celelalte, insa, ulterior, cand au mers la un bufet, au mancat mult mai mult – cu peste 230 de calorii in plus, echivalentul unui baton dublu de Kit Kat si a unui baton Cadbury`s Twirl. De remarcat este faptul ca acestea au dorit sa manance ciocolata si alimentele bogate in grasimi.

Experimentele au aratat ca munca la calculator face ca nivelurile de zahar din sange sa fluctueze foarte mult, iar numarul hormonilor care dau senzatia de foame sa creasca. In consecinta, studentele au consumat mai multe alimente decat aveau nevoie.

In schimb, exercitiile fizice duc la mai putine fluctuatii de acest gen, ceea ce inseamna ca, dupa un antrenament, suntem mai putin inclinati sa mancam mai mult decat ne trebuie. Dupa cum spune dr. Chaput, munca la calculator este una sedentara si, „pentru ca nu facem nimic, luam in greutate. Dar folosirea calculatorului creste, de asemenea, si apetitul, astfel ca apare un dublu efect negativ.”

Sportul, o solutie

Acum, cercetatorul planuieste sa analizeze daca jocurile pe computer Wii, in care utilizatorii mimeaza practicarea unor sporturi, duc in aceeasi masura la un consum mai ridicat de alimente decat este necesar.

Popularitatea jocurilor pe calculator a dus la folosirea excesiva a acestora in actiunile anti-obezitate din scoli si inchisori. „Urmatorul pas este sa analizam noile jocuri pentru calculator, precum Wii”, a precizat dr. Chaput.

„Ideea este sa le folosim pentru a ne mari consumul de energie. Totusi, daca vom compensa prin mancatul in exces, atunci nu vom obtine nici un beneficiu real de pe urma activitatii prestate”, a adaugat el.

Desi parintii care isi lasa copiii sa petreaca multe ore jucandu-se pe calculator se gandesc ca asa se pot recrea, cercetatorul le atrage atentia ca acestia sunt tentati sa ia gustari dese si bogate in calorii. Dr. Chaput le sugereaza persoanelor care folosesc calculatorul pentru o perioada mai lunga de timp sa ia pauze regulate si active de la aceasta activitate.

Exercitiile fizice – cu cat mai grele, cu atat mai eficiente – contracareaza senzatia de foame sau efectele hiperfagice ale statului in fata calculatorului. „In opinia mea, solutia consta nu in a nu mai folosi calculatorul, ci poate in compensarea acestei activitati excesiv mentale printr-un regim bun de activitate fizica, pentru a preveni efectele hiperfagice ale muncii mentale”, a adaugat specialistul."
Scrie pe 2010-07-29 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul