Steroizii administrati gravidelor cu risc de nastere prematura pot creste riscul de ADHD la copil

Steroizii administrati gravidelor cu risc de nastere prematura pot creste riscul de ADHD la copil

Steroizii administrati copiilor prematuri pentru a se dezvolta pot de asemenea sa creasca usor riscul de tulburari mintale, sustin cercetatorii. Medicamentele sunt admnistrate femeilor insarcinate cu risc de nastere prematura pentru a pregati plamanii copiilor pentru mediul extra-uterin. Studiul aparut in revista PloS One a aratat ca in astfel de cazuri exista un risc mai mare de tulburari de atentie la varsta de 8 ani. Copiii nascuti prematur pot avea probleme de sanatate pe termen lung, iar cu cat nasterea se produce mai devreme de termen, cu atat problemele sunt mai mari.

Prima problema care apare este aceea ca plamanii prematurului nu sunt pregatiti sa respire iar steroizii pot accelera dezvoltarea plamanilor. Totusi, studiul realizat de cercetatorii britanici de la Imperial College din Londra si cercetatorii finlandezi (University of Oulu) au aratat ca medicamentele pot afecta dezvoltarea creierului. Echipa de cercetare a comparat evolutia a 37 de copii prematuri (mamele acestora primisera steorizi) si alr  185 de prematuri, de aceeasi greutate si varsta gestationala, care nu au fost expusi la doze suplimentare de steroizi.

La varsta de  8 ani, s-a observat o incidenta mai mare a sindromului ADHD. La varsta de 16 ani nu s-a observat nicio diferenta. Prof Vivette Clover (Imperial College) a declarat ca desi s-a observat o crestere a riscului majoritatea nu este afectata iar aceste medicamente sunt foarte importante deoarece pot salva viata copiilor. Rezultatele studiului confirma studiile anterioare despre cum afecteaza stresul, anxietatea si depresia din perioada sarcinii copilul. Aceste probleme cresc nivelul de cortisol si pot avea un efect asemanator asupra dezvoltarii creierului precum efectul avut de steroizii glucocorticoizi in acest studiul.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-27 de BBC Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul