Stiai ca expunerea la soare creste performanta cerebrala?

Stiai ca expunerea la soare creste performanta cerebrala?

Potrivit cercetatorilor, creierul uman are o eficienta mai mare in indeplinirea sarcinilor intelectuale daca ne expunem la soare cu cateva ore inainte. O echipa a demonstrat ca acest efect se datoreaza faptului ca dispunem de un fel de memorie a luminii. S-a demonstrat deja ca lumina are efecte importante asupra creierului nostru si asupra starii de bine. Aceasta joaca un rol esential intr-un ansamblu de functii  “non-vizuale”, precum sincronizarea ceasului nostru biologic cu alternanta zi-noapte.

Lumina constituie de asemenea un stimulent important pentru sarcinile intelectuale. Ea este folosita in mod curent pentru a ameliora performantele si pentru a lupta impotriva somnolentei sau depresiei sezoniere. Totusi mecanismele care determina aceste efecte sunt foarte putin cunoscute. Pe parcursul a 10 ani de cercetari, oamenii de stiinta au descoperit un nou tip de celule sensibile la lumina, prezente in ochi, o categorie de celule numita melanopsina.

 Acest fotoreceptor permite transmisia informatiilor luminoase catre anumiti centri non-vizuali din creier. Cercetatorii de la Univeristatea din Liege (Belgia) si cei de la INSERM din Franta au reusit sa demonstreze ca melanopsina intervine mai ales in performantele intelectuale. Aceasta descoperire pune in evidenta importanta luminii pentru functiile cerebrale si poate constitui o dovada in favoarea rolului cognitiv al melanopsinei.  De asemenea, ar putea contribui la dezvoltarea unor sisteme luminoase care sa stimuleze performantele intelectuale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-14 de Destination Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul