Stiati ca grasimile au un efect similar asupra creierului cu cel al drogurilor in ceea ce priveste dependenta?

Stiati ca grasimile au un efect similar asupra creierului cu cel al drogurilor in ceea ce priveste dependenta?

Tendinta de a manca mult pare sa raspunda unui mecanism asemanator cu cel care determina dependenta de droguri. Cercetatorii francezi au descoperit noi informatii despre relatia de adictie dintre creierul nostru si grasimi. Potrivit acestora, trigliceridele (grasimile) actioneaza asupra circuitului de recompensa, asemeni drogurilor puternice. Lipidele ajung astfel sa controleze motivatia de manca si a cauta placerea in alimentatie.

Oamenii de stiinta au observat comportamentul soarecilor dupa injectarea lipidelor si cred ca au inteles una din cauzele obezitatii si ale anumitor comportamente compulsive. Au simulat o masa copioasa, injectand  direct in creierul soarecilor cantitati foarte mici de lipide. Sub actiunea lipidelor activitatea fizica s-a redus la jumatate.

Pentru a confirma aceasta sensibilitate la lipide, cercetatorii au reptat  operatia de aceasta data injectand grasimi fara ca ele sa poata fi depistate de creierul rozatoarelor. Astfel, au eliminat enzima specifica trigliceridelor care determina mecanismul de recompensa. Acest experiment a avut drept efect decuplarea motivatiei  soarecilor sa caute o recompensa si sa manance mai gras decat e normal. Un mecanism similar cu cel implicat in dependenta de droguri.  

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-04-17 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul