Stimularea cerebrala profunda face ca maladia Alzheimer sa devina reversibila
Micsorarea creierului, afectarea functiilor si pierderea memoriei au fost considerate de specialisti ca fiind ireversibile. Recent, s-a folosit o tehnica cunoscuta sub denumirea de stimulare cerebrala profunda prin care se transmite electricitate direct unor regiuni ala creierului. In cazul a doi pacienti procesul de pierdere a memorie desi era preconizat si-a schimbat directia, iar memoria a inceput sa se imbunatateasca. Aceasta procedura a fost folosita la pacientii cu Alzheimer, la cei care sufera de sindromul Tourette si depresie. Aceasta tehnica se aplica sub anestezie locala, iar cu ajutorul rezonantei magnetice se identifica centrele care vor primi electricitate. Capul este mentinut intr-o pozitie fixa, a regiune a creierului de mici dimensiuni este expusa iar elextrozi foarte mici sunt plasati aproape de regiunea creierului care se doreste a fi stimulata. Electrozii sunt conectati la o baterie implantata sub piele langa clavicula.
Prof. John Stein de la Universitatea Oxford, declara ca teoria sa in ceea ce priveste boala Parkinson, celulele din din creier sunt supuse serii de explozii electrice urmate de liniste, apoi iar de explozii si perioade de liniste, si asa mai departe. Stimularea continua la frecvente inalte intrerupe acest ritm .
Totusi, rolul stimularii cerebrale in maladia Alzheimer nu se cunoaste. In cazul acestei maladii, hipocampul este una din primele regiuni care vor intra intr-un proces de micsorare, fiind responsabil de conversia memoriei pe term scurt in memorie pe termen lung. Lezarea acestei zone duce la primele semne ale bolii Alzheimer – pierderea memoriei si dezorientare.
Un studiu realizat la Universitatea din Toronto a implicat 6 pacienti cu diagnosticul Alzheimer. Stimularea cerebrala profunda a fost aplicata fornix-ului, o zona a creierului care trimite mesaje catre hipocamp. Cercetatorul principal al studiului, Prof. Andres Lozano a delcarat ca se preconizeaza ca hipocampul sa se micsoreze in medie cu pana la 5% in decursul unui an la pacientii care sufera de aceasta maladie. Dupa 12 luni de stimulare, s-a inregistrat o crestere de 5 procente iar la un alt pacient o crestere de 8 procente. Este pentru prima data cand s-a constatat ca aceasta tehnica determina cresterea unei portiuni a creierului. In ceea ce priveste simptomele, un pacient se simte mai bine.
Prof. Lozano declarant ca experimentele pe animale au aratat ca acest tip de stimulare poate duce la aparitia unor noi cellule nervoase. Pentru a verifica eficienta acestei tehnici, cercetatorii vor demara un studiu mult mai mare ce va include in jur de 50 de pacienti cu forme usoare ale bolii. Vor fi implatati electrozi la toti participantii, dar aacestia vor fi activati doar la jumatate dintre participanti. Vor fi selectati pacienti cu forme usoare deoarece din cei 6 care au participat la studiu, au doar doi cu maladia in stadiu incipient si la care s-a constatat o imbunatatire a bolii. O ipoteza luata in calcul de specialist ar fi aceea ca dupa ce pacientii ating un anumit prag al lezarii creierului, procesul devine ireversibil.
"