Stresul creste riscul de infertilitate

Stresul creste riscul de infertilitate

Stresul este un factor determinant in conceptie. Poate intarzia o sarcina si creste riscurile de infertilitate, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista de specialitate Human Reproduction. Intre 2005 si 2009, cercetatorii din Ohio State University au efectuat un studiu medical pe un grup de 501 cupluri. Acestea au fost monitorizate timp de 12 luni sau pana ce femeia ramanea insarcinata.

Acesti participanti cu varste intre 18 si 40 de ani nu aveau nicio problema de fertilitate cunoscuta si isi doreau un copil. Pentru a intelege rolul stresului in fertilitate, cercetatorii au analizat in mod regulat probe de saliva prelevate de la voluntari pentru a identifica si monitoriza nivelurile de cortisol si alfa-amilaza, 2 markeri biologici cunoscuti ai stresului. Dr Courtney Denning-Johnson Lynch, director al departamentului Epidemiologia Reproducerii al Universitatii Ohio State, a observat ca in incercarea de a ramane insarcinata, cu cat femeia era mai stresata, cu atat era mai dificila instalarea unei sarcini.

Femeile cu niveluri ridicate ale marker-ului biologic al stresului, alfa-amilaza, masurat in saliva, aveau o sansa cu 29% mai mica de a ramane insarcina intr-o luna si o probabilitate de doua ori mai mare de a raspunde definitiei clinice a infertilitatii, fie sa nu ajunga la o sarcina dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate, neprotejate. Rezultatele acestui studiu au aratat ca femeile cu niveluri ridicate de alfa-amilaza au o probabilitate mai scazuta de a ramane insarcinate, comparativ cu femeile cu niveluri scazute.

Acest studiu confirma rezultatele unor cercetari efectuate la Universitatea Oxford si aparut in publicatia Fertility and Sterility care sugera ca femeile ale caror niveluri de adrenalina (alt bio-marker al stresului) erau mai ridicate inregistrau o scadere a sanselor de ramane insarcinate in perioada de maxima fertilitate cu 12 procente, in comparatie cu femeile ale caror niveluri de adrenalina erau mai putin ridicate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-26 de Top Sante Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul