Substantele din fumul de tigara lezeaza celulele endoteliale din vasele de sange

In urma unui studiu recent s-a descoperit ca substantele care se gasesc in fumul de tigara duc la lezarea celulelor endoteliale din vasele de sange. Astfel prin deteriorarea permanenta a suprafetei din interiorul vaselor de sange, se poate ajunge printre altele la calcifierea arterelor.

Autodigestia celulelor endoteliale fuctionaza ca si un proces de eliminare al reziduului intracelular. Componentele ceulelor afectate intra intr-un proces de reciclare, iar acest lucru  nu ar trebui sa reprezinte o problema din moment compusii celulari sunt recreati. Totusi, in cazul fumatorilor, acest proces de digestie este permanent activ si provoaca  o reactie in exces. Prin urmare, se produc  inflamatii vasculare. Mai mult, proprietati importante ale celulelor endoteliale sunt afectate. Atunci cand celula este intacta, aceasta impiedica acumularea de trombocite, dar si regleaza fluxul  sangvin. In cazul in care sistemul acesta este lezat, apar efectele negative, precum arteroscleroza.

 

Urmatoarea etapa o reprezinta testatea in vivo pe animale sau pe probe patologice. Scopul final este idenitificarea unui marker care poate indica nivelul de expunere al unui fumator, dar si identificarea unei modalitati de a afla nivelul de acumulare din celula.

 

"
Scrie pe 2011-07-31 de News Medical Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul