Sugarii - expusi la BPA in centrele medicale

Bisphenol A(BPA) si ftalatii sunt substante chimice interzise in procesul de fabricatie a biberoanelor si jucariilor, dar acceptate in materialele medicale, in special, cateterele. Acesti compusi chimici sunt considerati perturbatori endocrini ce pot creste riscul de malformatii genitale, riscul de sterilitate, cat si cel de anumite forme de cancer. Intr-un studiu publicat in Bulletin épidémiologique se lanseaza ipoteza contaminarii femeilor gravide si al copiilor prin materialul medical, in caz de spitalizare. Aceasta contaminare este favorizata in special de spitalizarile indelungate (sarcini patologice, ingrijiri intensive in sectiile de neonatologie).

La studiu au participat 279 de mame de la care au fost recoltate probe de urina in sale de nasteri. Testele au aratat ca nivelurile de BPA si ftalati din urina erau mai mari pentru nasterile prin cezariana sau forceps, comparativ cu  nasterile naturale. Se pare ca sondele urinare pot creste nivelul de BPA.

Aceasta constatare ii determina pe experti sa continue studiile, prin recoltari de urina  la femeile insarcinate inainte de a li se efectua  cezariana. A doua concluzie a cercetatorilor este ideea conform careia copiii inca in pantecele mamei, sau  spitalizati la nastere risca sa fie si mai mult expusi perturbatorilor endocrini, mai ales atunci cand sunt cateterizati. Totusi, ceea ce reprezinta un pericol pentru sugari sau copiii mici (BPA fiind interzis in biberoane si jucarii), nu poate fi la fel de nociv pentru un adult, daca este vorba de un material medical, beneficiile fiind mai mari decat riscurile. In Franta a  fost deja adoptata o propunere legislativa care interzice fabricarea, importul  sau oferirea de produse care contin  ftalati, parabeni, sau alchilfenoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-29 de Le Figaro Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul