Suplimentele cu calciu pot duce la riscuri cardiace

Suplimentele cu calciu, recomandate pentru intarirea oaselor ar putea dauna sanatatii inimii, arata un studiu. Oamenii de stiinta au constatat ca surplusul de calciu poate creste riscul de boli cardiace. In ultimii ani, autoritatile sanitare au sperat ca suplimentele cu calciu, pe langa impactul benefic asupra osaturii, pacientii pot bneeficia de pe urma acestor suplimente alimentare si la nivel cardiovascular. Unele studii, spre exemplu, au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de minerale al dietei au o incidenta mai scazuta a hipertensiunii, obezitatii si diabetului tip 2.

Dar, in timp ce nivelurile ridicate de calciu din alimente se dovedesc benefice pentru inima, cercetatorii sugereaza ca acelasi lucru nu este benefic pentru suplimentele alimentare. Un studiu realizat in 2010, analizand datele medicale peste 8000 de adulti a aratat ca persoanele care luau suplimente cu calciu, minim 500 de miligrame pe zi, prezentau un risc mai mare de infarct decat persoanele care nu luau astfel de suplimente.

Cercetatorii atentioneaza ca studiile bazate pe alimentatie nu sunt neaparat reprezentative, deoarece intervin foarte multi factori, iar participantii la studiu s-ar putea sa nu-si aminteasca istoricul alimentar si cel al suplimentelor cu acuratete atunci cand completeaza chestionarul. Mai mult, rezultatele studiului reflecta o corelatie care nu  se traduce neaparat prin cazualitate, atunci cand este vorba de  asocierea anumitor alimente sau nutrienti cu un anumit impact asupra sanatatii.

Cel mai recent studiu, aparut in editia online a publicatiei Heart este pana la aceasta data cel mai mare si cel mai detaliat privind consumul de calciu si maladiile, implicand peste 24000 de oameni. Subiectii, cu varste intre 35 si 64 de ani, la inceputul studiului, au fost monitorizati pentru 11 ani si li s-au cerut informatii despre starea lor de santate, alimentatie si suplimente alimentare.

In incercarea de a elimina sau minimaliza efectele altor factori care contribuie la bolile cardiace si care ar putea influenta rezultatele studiului, cercetatorii au luat in considerare atunci cand analizat datele, factori precum  varsta, activitatea fizica, indicele de masa corporala, dieta, consumul de alcool, fumatul.

Dupa ajustarea acestor factori, au constatat ca cei care aveau un consum „moderat” de calciu, 820 miligrame pe zi, indiferent de sursa (alimentatie sau dieta), prezentau un risc mai mic cu aproape 30 de procente de infarct, comparativ cu cei care aveau cel mai scazut consum de calciu. Cei care aveau un aport mai mare de calciu, peste 1100 miligrame zilnic, nu inregistrasera un risc si mai mic.

Dar  o analiza  a suplimentelor a atras un semnal de alarma. Cei care isi luau calciu exclusiv din suplimente erau de doua ori mai expusi riscului de a suferi un  infarct, comparativ cu cei care nu luau suplimente. Cercetatorii cred ca forma sintetiac face ca nivelurile sangiune ale mineralelor sa atinga limite periculoase, in timp ce aportul de calciu din alimente este mai putin periculos deoarece calciu este absorbit in cantiitati mai mici  la anumite momente ale zilei.

"
Scrie pe 2012-05-25 de New York Times Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul