Supraponderabilitatea poate favoriza aparitia cancerului mamar cu risc crescut de mortalitate

Un studiu efectuat recent susține că femeile supraponderale prezintă un risc cu 35% mai mare  de a dezvolta  o forma  agresivă a cancerului mamar denumita triplu-negativ, si care afectează intre 10 si 20% din numărul total de cazuri. 

 

  Amanda Phipps de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Philadelphia a declarat că aceasta asociere intre supraponderabilitate şi cancer mamar triplu-negativ este singulară, deoarece  acest tip de maladie este foarte diferit de celelalte forme de cancer mamar.

 

Conform statisticilor, cancerul mamar este a cea de-a doua cauză de deces în rândul femeilor din Statele Unite, după cancerul la plămâni. La nivel global, se înregistrează anual 500. 000 decese din cauza cancerul mamar, iar aproximativ 1,3  milioane de paciente sunt diagnosticate cu aceeași maladie în decursul unui an, în întreaga lume.

 

Majoritatea tumorilor sunt denumite receptoare de estrogen pozitiv deoarece sunt alimentate de hormonul estrogen. În jur de 20 de procente sunt numite HER2- pozitiv datorită implicaţiei  proteinei HER2. Al treilea tip de cancer mamar  este determinat de hormonul progesteron.  Aceste tipuri de cancer sunt mai ușor de tratat. Tumorile triplu-negativ, sunt lipsite de receptori ale estrogenului, progesteronului,  sau proteinei HER2, necesari pentru că tratamentele să dea  rezultate.

 

Studiile au arătat ca femeile care au tendința de a se îngrăşa, prezintă un risc crescut de cancer mamar,  cauzat de acumulările de estrogen din grăsimi,  favorizând dezvoltarea tumorilor. Numărul participantelor la studiu a fost de 155.723 iar datele lor  medicale au fost analizate  pentru studierea efectelor terapiei de substituţie hormonală  la menopauză. Echipa de cercetători a studiat indicele de masă corporală şi activitatea fizică la 307 femei care aveau cancer triplu negativ, si la 2610  femei care aveau cancer mamar estrogen pozitiv.

 

Femeile cu cel mai ridicat indicator al masei corporale (BMI), prezentau un risc cu 35 de procente mai mare de a dezvolta  cancer de sân triplu-negativ, şi un risc cu 39%  mai mare de a dezvolta cancer  mamar estrogen pozitiv.

 

Rezultatele studiului oferă posibilitatea femeilor să ia măsuri pentru reducerea riscurilor.

 

"
Scrie pe 2011-03-02 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul