Terapia pentru reducerea stresului poate fi de mare ajutor pacientilor care sufera de afectiuni ale inimii

Raportarile unui recent studiu efectuat in Suedia indica faptul ca un program de stress management bazat pe terapie cognitiv-comportamentala poate reduce riscul de infarct, atac cerebral si deces in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace.

Aproximativ 30 de procente din cazurile de infarct sunt asociate cu «factori psiho-sociali » incluzand elemente de stres precum saracia sau probleme emotionale.
Aceste date au fost publicate in editia din 24 ianuarie a publicatiei Archives of Internal Medicine.

Se pare ca terapia psihologica este cel putin la fel de eficienta in preventia evenimentelor cardiace recurente precum tratamentele farmaceutice.

Pentru acest studiu, 362 de pacienti (femei si barbati care sufereau de boli de inima) au beneficiat aleatoriu de tratament uzual in combinatie cu terapie cognitiv-comportamentala, sau tratament uzual fara asocierea unei terapii. Pentru pacientii care au beneficiat de terapie combinata, terapia pshihologica a durat 20 de ore, timp de un an de zile.

Tratamentul uzual a constat in medicamente care sa scada presiunea arteriala si nivelul de colesterol, sau medicamente care sa previna formarea cheagurilor de sange.

 


Schimbarea perceptiei asupra unui lucru te poate ajuta sa te simti mai bine, aceasta este premisa terapiei cognitiv-comportamentale. Programul a avut cinci directii cu scopuri foarte bine definite : educatia, auto-monitorizare, dezvoltare spirituala, dezvoltarea abilitatilor si restructurare cognitiva. Mai mult, studiul a acordat o atentie deosebita managementului stresului prin limitarea stresului zilnic si a celui creat de limita de timp.

 


Monitorizarea celor doua grupuri a durat peste 8 ani, iar la finalul acesteia, datele au aratat ca in cadrul grupului ce a beneficiat de terapie cognitiv-comportamentala s-au inregistrat 23 de decese, 69 de evenimente cardiovasculare, si 41 de cazuri de infarct. In cazul grupului care nu a urmat o astfel de terapie, s-au semnalat 25 de decese, 77 de evenimente cardiovasculare, si 51 de cazuri de infarct. Procentual, datele arata astfel : 41% mai putine cazuri de deces si evenimente cardiovasculare, si 45 % mai putine cazuri de infarct in cazul celor care au urmat terapie, in comparatie cu pacientii care nu au beneficiat de o astfel de asistenta.

Frecventa ridicata la orele de terapie a avut o contributie majora la reducerea riscurilor.

Cercetatorii care au participat la acest studiu subliniaza faptul ca terapia cognitiv-comportamentala bazata pe stress management, ar putea fi folosita ca terapie complementara la tratamentele faramaceutice. Totusi, rezultatele studiului nu ofera informatii daca pacientii care au beneficiat de aceasta terapie au fost mult mai atenti la medicatia prescrisa decat cei care nu au beneficiat de acest tip de asistenta.
"
Scrie pe 2011-01-25 de Yahoo! Health Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul