Terapiile anticancer afecteaza functiile cognitive ale pacientelor care au supravietuit cancerului mamar

Cercetatorii americani au descoperit ca femeile care supravietuiesc cancerului si care au urmat  tratamente chimioterapice, cu radiatii sau in combinatie, nu mai au aceleasi rezultate la testele  cognitive ca si femeile care nu au avut cancer. Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat 313 femei  care urmau fie radioterapie fie chimioterapie pentru cancer mamar in stadiu incipient, apoi au fost testate la 6 luni si la 36 de luni dupa incheierea tratamentului. De asemenea au fost recrutate si  femei care nu sufereau de cancer pentru grupul de control. La randul lor, au fost testate la 6 si la 36 de luni.

Diferenta de varsta intre participantele din toate grupurile de studiu era de pana la 5 ani  iar pacientele cu cancer au avut drept corespondent femei de aceeasi varsta si care locuiau in aceeasi regiune (conform codurilor postale). Participantele au fost supuse unor teste congnitive pentru a li se evalua viteza de procesare (indeplinirea rapida a unei sarcini, sub presiune), functia executiva (abilitatea care se manifesta la nivel cognitiv si abilitatea de a rezolva probleme noi), aceste capacitati erau preconizate a fi cele mai afectate de chimioterapie. De asemenea, pacientele au fost testate si in ceea ce priveste abilitatile verbale.

Cercetatorii implicati in acest studiu au declarat ca  datele obtinute confirma partial datele cercetarilor anterioare, mai precis ca rezultatele la teste erau mai slabe (pentru functia executiva,  capacitatea verbala, si viteza de procesare) la pacientele care au urmat chimioterapie comparativ cu femeile din grupul de control, care nu au avut cancer mamar.

Rezultatele erau similare si la pacientele care au urmat radioterapie.  Expertii  considera ca din moment ce pacientii raporteaza  probleme cognitive care le afecteaza activitatile de zi cu zi, dupa stabilirea diagnosticului pacientele ar trebui testate pentru a li se evalua functia cognitiva inainte de tratament. Sunt necesare si alte studii pentru a investiga factorii care pot afecta atat pacientele care urmeaza chimioterapie si cei care urmeaza radioterapie.

"
Scrie pe 2012-04-24 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul