Test de sange pentru depresie

Analizele de sange au avut dintotdeuna o importanta majora in diagnosticarea diferitelor afectiuni, venind in ajutorul medicilor la stabilirea tratamentului adecvat. Cu toate acestea, in domeniul medical al psihiatriei, analizele de sange nu sunt foarte des intalnite.

In viitor, noi domenii stiintifice ar putea contribui la dezvoltarea unor teste de sange care sa serveasca si acestor scopuri. Disciplinele in care cercetatorii lucreaza intensiv sunt genetica, respectiv studiul variatiilor la nivelul genelor (ADN – acid dezoxiribonucleic, n.t.) ce pot fi extrase din celulele sanguine, si genomica, in special proteomica, ce presupune masurarea nivelurilor de proteine specifice din sange, alaturi de profilarea expresiei genelor, care masoara nivelul de ARN (acid ribonucleic – n.t.) produs din ADN si indica activitatea anumitor gene.

Apeland la aceasta ultima abordare, oamenii de stiinta danezi au evaluat profilul de expresie a genelor sanguine, facand o comparatie intre indivizi sanatosi si pacienti diagnosticati cu tulburare depresiva majora, respectiv MDD. Specialistii au indentificat astfel un set de sapte gene din fluxul sanguin capabile sa distinga intre pacientii cu MDD care nu luau medicamente si voluntarii sanatosi.

Inovatie in materie de diagnostic

Noile descoperiri reprezinta un prim dar foarte important pas in crearea unui instrument de diagnostic molecular pentru depresie, este de parere dr. Sabine Spijker, autoarea acestui studiu. Desi in psihiatrie exista deja criterii specifice de depistare a tulburarilor mentale, cercetatoarea explica faptul ca acest tip de diagnostic este cu mult mai obiectiv si valoros indeosebi in cazul acelor pacienti cu care medicii pot comunica doar cu mare dificultate.

De asemenea, inventia ar putea contribui la reducerea stigmatului asociat cu problemele de sanatate mentala. „Este inca mult prea devreme sa putem afirma cu certitudine ca profilarea expresiei genelor ne va conduce la un nou tip de test pentru diagnosticarea sau prognozarea depresiei”, avertizeaza dr. John Krystal, editorul publicatiei Biological Psychiatry. „Cu toate acestea, obiectul proiectului de cercetare este extrem de important”, arata dr. Krystal.

In trecut, comunitatea stiintifica a explorat diverse tipuri de teste ca potentiali markeri pentru diagnostic, insa nici unul nu s-a dovedit suficient de sensibil si specific pentru a-i ghida pe medici in stabilirea diagnosticelor psihiatrice sau in alegerea celui mai bun tratament, mai spune specialistul. „Sunt nerabdator sa vad daca tiparele de profilare a expresiei genetice pot fi multiplicate si daca sunt specifice diagnosticului”, incheie dr. Krystal.

Insa lucrul cel mai important pe care autorii studiului spera sa-l realizeze este descoperirea unor markeri care sa poata anticipa rezultatul tratamentului, precum si reaparitia afectiunii.
 "
Scrie pe 2010-07-27 de Physorg.com Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul