Testele HPV ar putea fi mai relevante decat testul Papanicolau

Testarea femeilor pentru papillomavirus (hpv) poate depista mai multe formatiuni pre-canceroase decat screeningul standard pentru cancer de col uterin. Totusi, sunt necesare mai multe date inainte ca  noile teste sa  devina teste de rutina.

In 2003, femeilor li se recomanda efectuarea testului Papanicolau in mod regulat pentru depistarea cancerului de col uterin. La acel moment nu erau suficiente date care sa indice necesitatea efectuarii altor teste precum cel pentru HPV, sau versiunea mai noua a testului Papanicolau.

Testele Papanicolau recolteaza celule de pe colul uterin apoi acestea sunt examinate la microscop. Exista si o versiune mai recenta a acestui test care  foloseste o substanta ce face ca rezultatul sa fie mai usor de citit. Spre deosebire de varianta conventionala, testul cu coloratie permite si testarea pentru HPV.

Infectiile cu HPV sunt de obicei eliminate de sistemnul imunitar, dar cele mai puternice cu anumite tulpini pot duce la aparitia cancerului de col uterin, la anumite femei. In ultimii ani, au fost dezvoltate teste pentru  tulpinile HPV cu risc crescut pentru un screening eficient. Doar cateva teste HPV sunt aprobate pentru testarea femeilor care au implinit  varsta de 30 de ani. Acestea nu sunt aprobate pentru cele sub 30 de ani deoarece ofera putine informatii medicilor, femeile tinere avand infectii HPV care trec de la sine.

Cercetatorii au analizat datele a 4 teste clinice care au cuprins mai bine de 140.000 de femei pentru compararea versiunii mai noi a testului Papanicolau cu versiunea conventionala. S-a constatat ca ambele versiuni au aproximativ aceeasi relevanta, adica abilitatea de a identifica formatiuni canceroase sau precanceroase.

Alte studii clinice au analizat relevanta testelor HPV,  iar aceste  s-au clasat deasupra testului Papanicolau conventional dar aveau o rata fals-pozitiv mai ridicata.  

 In 2003, un studiu efectuat pe 3000 de femei, testarea HPV a indentificat 96% din formatiunile cu potential pre-canceros, fata de 65%  identificate de testul Papanicolau. Dar, rata pozitiv -fals era de 15% in timp ce la testul Papanicolau era de 2 procente.  Acest lucru poate duce la efectuarea de biopsii sau teste care nu sunt necesare cat si tratamente pentru indepartarea  tesutului  cu aspect anormal.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-10-18 de Reuters Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul