Tesut osos artificial dezvoltat cu succes din celule stem

Cercetatorii din Spania au patentat un biomaterial ce faciliteaza dezvoltarea de tesut osos artificial, plecand de la celule stem din cordonul ombilical. Materialul dintr-o structura suport din carbon pentru celule care se diferentiaza dand nastere la un produs ce promoveaza cresterea osoasa a fost prezentat de curand in cadrul unei conferinte de presa la Centrul de Cercetare Biomedicala din Granada, Spania.

Desi metoda nu a fost aplicata si in vivo, testele de laborator sunt extrem de promitatoare. Pe viitor, aceste rezultate ar putea contribui la dezvoltarea de medicamente pentru refacerea osului, a leziunilor traumatice sau pentru inlocuirea cartilajelor. Dupa obtinerea de os artificial, urmatorul pas este implantarea acestui biomaterial in modele experimentale la animal, precum sobolani sau iepuri pentru a vedea daca osul se regenereaza si in organism.

Dupa cum sustin cercetatorii care au patentat acest biomaterial, in momentul de fata nu exista o alta alternativa pe piata. Desi incercari de a dezvolta materiale care sa indeplineasca functia de baza a stimularii diferentierii celulelor au fost, un material care sa fie tot atat de complex din punct de vedere biologic si mai ales similar cu tesutul osos nu a fost niciodata dezvoltat „ex vivo”.

Mai mult, metoda diferentierii celulelor aplicata de cercetatorii spanioli foloseste un suport tridimensional si faciliteaza obtinerea de celule implicate in regenerarea osoasa in conditiile unor medii celulare ce nu necesita factori de diferentiere suplimentari sau factori care difera de cei prezenti in serul pentru culturile de celula.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-07-24 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul