Tesutul osos intervine in dezvoltarea creierului

Tesutul osos intervine in dezvoltarea creierului

Cercetatorii americani au demonstrat recent ca sistemul osos ar fi implicat in dezvoltarea cerebrala. Osteocalcina este un hormon produs de tesutul osos. Acest hormon care se gaseste in dentina si in os favorizeaza fixarea calciului. Acest hormon este bine-cunoscut de catre oamenii de stiinta pentru rolul in remodelarea scheletului si pentru rolul in fertilitatea masculina. Ca urmare a descoperirilor din 2007, proprietatile hormonale ale osteocalcinei, cercetatorii americani de la universitatea din Columbia au continuat sa studieze impactul hormonului asupra organismului.

 Astfel, echipa de cercetatori condusa de Dr Karsenty a descoperit recent ca aceeasi molecula intervine si in dezvoltarea creierului, favorizand formarea de noi neuroni si stimuland la sinteza neurotransmitatorilor. Osteocalcina intervine in doua etape, una prenatala si una imediat dupa nastere. „Aceasta descoperire arata ca si creierul poate fi receptorul semnalelor care vin din exterior, cum ar fi osul” declara dr Karsenty.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au privat de osteocalcina a soarecilor inca in burta mamei. La nastere, acesti soareci aveau hipocampul atrofiat si tulburari de memorie semnificative. Dupa nastere, rozatoarele pareau in continuare  afectati de lipsa de osteocalcina deoarece erau mai anxiosi si mai deprimati. Dr Karsenty intentioneaza sa continue studiile pentru a vedea daca stimularea secretiei de osteocalcina ar putea preveni anumite maladii degenerative ale creierului.

 

 

"

Scrie pe 2013-09-30 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul