Tigara electronica: primele rezultate incurajatoare

Un prim studiu privind efectele tigarii electronice a fost realizat in Italia. Din 300 de participanti, 8,7% au renuntat la fumat in decurs de un an. O echipa de cercetatori din Sicilia a analizat pentru prima data impactul acest substitut al tigarii clasice ce produce vapori dintr-un lichid aromatizat, cu sau fara nicotina. Rezultatele publicate in revista Plos One sunt mai degraba pozitive: din 300 de participanti la studiu, 8,7% au renutat complet la fumat dupa ce un an de zile au utilizat tigara electronica.

 

Cercetatorii au recrutat pentru studiu doar persoane care fumau cel putin 10 tigari pe zi si care nu aveau intentia sa renunte la fumat. Impartiti in trei grupe, voluntarii au primit doze diferite de nicotina: 7,2 mg per flacon pentru prima grupa de voluntari, 5,4 mg nicotina pentru al doilea grup si 0 nicotina per flacon pentru cel de-al treilea grup.

 

Dupa trei luni, intre 4 si 17%  din  voluntari, in functie de grup, a renuntat complet la fumat un timp ce intre 20 si 26% au inregistrat o diminuare a consumului de tigari (cel putin 50%). Dupa un an, 8,7%  au renuntat definitiv, fara ajutor medical sau psihologic. Autorul studiului, doctorul Riccardo Polosa, sustine  ca rezultatul e remarcabil, desi initial era un pic sceptic in ceea ce priveste tigara electronica. Unii experti sunt reticenti si prefera  sa vada rezultatele si altor studii inainte de a recomanda tigara electronica persoanelor care doresc sa renunte la fumat.

 

"
Scrie pe 2013-06-28 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul