Tigara electronica sau dispozitiv medical?

Tigarile electronice sunt in realitate dispozitive transportatoare de nicotina rafinata, riscurile fiind necunoscute iar beneficiile pentru fumatori reduse, sustin doi expertii care au analizat intr-un studiu cadrul legal privind comercializarea tigarilor eletronice si siguranta acestora.

Tigarile electronice au fost realizate ca si substitut pentru tigara clasica in ceea ce priveste forma si marimea, dar spre deoasebire de tigarile reale acestea nu contin tutun. Din acest motiv, ele sunt considerate dispozitive transportatoare de nicotina care se asemana mai degraba cu un inhalator pentru astm. Desi, aceastea difera in functie de marca acestea produc un abur de propylene glycol care contine nicotina, diverse arome, si alte chimicale. In acest moment se comercializeaza dispozitivul pentru  transportul substatelelor, cartusul care contine pana la 20 de mg de nicotina, si kitul de realimentare al cartusului. Unele rezerve de nicotina, ce se pot procura foarte usor prin intermediul Internetului contin o cantitate suficienta de nicotina care ingerata  accidental poate duce la decesul unui adult. FDA  (Food and Drug Administration)  a anuntat pe 25 aplilie 2011 ca va reglementa tigarile electronice ca fiind  produse ce contin tutun si nu ca fiind dispozitive medicale deoarece acestea contin nicotina extrasa din tutun si nu au rol terapeutic, conform Family  Smoking Prevention and Tobacco Act (FSPTCA)  din  2009.

Aceasta decizie a intarziat procesul de reglementare  al FDA menit sa protejeze sanatatea publica astfel incat  producatorii pot comercializa direct produse posibil periculoase pentru consumatori. Mai mult, este foarte posibil ca modificarile ulterioare aduse acestor produse sa creasca doza  de nicotina si implicit riscurile de adictie, abuz sau supradoza.    

In timp ce majoritatea dispozitivelor si nicotina sunt produse de producatori mici, marii producatori de tigari Philip Morris International si British American Tobacco au achizitionat recent tehnologii pentru inhalarea nicotinei, ceea ce sugereaza ca ambele companii dezvolta o noua generatie de astfel de dispozitive.

  Testele privind calitatea au scos la suprafata o serie de probleme precum  diferente  privind continutul de nicotina  in functie de producator, diferente intre infromatiile de pe eticheta si continutul cartusului.  Mai  mult, nu au fost  efectuate suficiente studii stiintifice asupra modului modul in care este inhalata nicotina asa cum FDA cere pentru alte medicamente si dispozitive utilizate pentru renuntarea la fumat. Consumatorii pot realimenta cartusul  cu doze mai mari de 20 de miligrame. Siguranta privind inhalarea de propylene glycol pentru o perioada lunga de timp nu a fost studiata la oameni.

 Expertii care au realizat studiu admit totusi  faptul ca scoaterea de pe piata a acestor dispozitive i-ar putea determina pe consumatori sa se intoarca la tigarile clasice. Pentru cei care vor sa renunte la fumat, cercetatorii le recomanda acele mijloace a caror eficacitate a fost demonstrata  stiintific.

"
Scrie pe 2011-07-21 de Medicalxpress Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul