Tigara, principalul factor de risc pentru cancerul de rinichi si  cel de vezica

Tigara, principalul factor de risc pentru cancerul de rinichi si cel de vezica

Tigara este de departe principalul factor de risc  pentru cancerul de rinichi si cel de vezica,  boli in general masculine. Specialistii insista asupra necesitatii de a identifica nu doar factorii de risc in aparitia tumorilor dar si tot ce poate favoriza progresia bolii. Numeroase  studii au aratat o puternica corelatie intre dezvoltarea cancerului de vezica, cu un risc multiplu. Aparitia acestui cancer este favorizata de stocarea in vezica a substantelor cancerigene eliminate de rinichi.

Expunerea la substante din anumite medii profesionale ar putea de asemenea sa fie implicata in 5 pana la 25% din cazurile de cancer la vezica. Cei mai expusi activeaza in industria cauciucului si a colorantilor, si intr-o mai mica masura in productia de mase plastice, aluminiului si pesticidelor. Evident, riscurile cresc daca aceasta expunere profesionala este asociata cu fumatul. In ceea ce priveste cancerul la rinichi, un fumator prezinta un risc mai mare cu 50%, spre deosebire de un nefumator.

Specialistii considera ca 21% din cazurile de cancer la rinichi sunt determinate de fumat. Dar  renuntarea la fumat de cel putin 10 ani duce la reincadrarea in categoria nefumatorilor. Factorii de risc pentru acest tip de cancer devin tot mai clari. Pe langa numeroase substante chimice (cum ar fi tricloretilena si arsenicul), specialistii enumera si predispozitii genetice, lipsa activitatii fizice, obezitatea, iradierea si hipertensiunea arteriala necontrolata ar putea multiplica riscul cu 2,5. Dar tratamentul acesteia din urma anuleaza riscul. Niciun aliment nu este direct asociat cu cancerul de rinichi sau cel de vezica.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-09-24 de Le Point Ingrijire si sanatate... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul