Topiramat, un medicament pentru epilepsie, ar putea trata dependenta de cocaina

Topiramat, un medicament pentru epilepsie, ar putea trata dependenta de cocaina

Un studiu al cercetatorilor americani (University of Maryland) a testat eficacitatea topiramatului in tratarea dependentei de cocaina. Un grup de 142 de adulti, dependenti de cocaina au fost monitorizati timp de 12 saptamani. 71 de participanti din cei 142 au fost tratati cu un placebo si ceilalti 171 cu topiramat, un medicament prescris pentru migrene si epilepsie. Cei 142 de voluntari au beneficiat si de suport psiholgic, fiind monitorizati de medici specializati in tratarea adictiei. Cercetatorii au observat ca in cazul celor sub tratament cu topiramat s-a ajuns la abstinenta mult mai usor si s-a redus si doza lunara de cocaina. La finalul celor 12 saptamani, starea generala de sanatate a participantilor la studiu care au primit topiramat s-a imbunatatit. In schimb, la cei din grupul placebo nu s-a constatat nicio schimbare majora.

Cercetatorii au emis ipoteza conform careia „acest antiepileptic diminueaza excitabilitatea neuronilor supusi unei stimulari intensive, la cresterea activitatii acidului gamma-aminobutiric (GABA) in creier, sau la o diminuare a activitatii glutamatului asupra receptorilor cerebrali”. Efectele secundare ale medicamentului sunt reduse (pierderea poftei de mancare, dificultati de concentrare, intepaturi la nivelul pielii). Totusi, topiramatul a fost deja asociat cu riscul de glaucom (o afectiune degenerativa a nervului optic care determina pierderea treptata a vederii).

Avand in vedere ca pana in momentul de fata nu exista vreun medicament sau vaccin care sa vindece dependenta de cocaina, cercetatorii au concluzionat ca topiramatul poate fi un tratament sigur si eficient pentru a combate adictia de cocaina,un drog puternic, ce provoaca o dependenta psihica importanta. Acest studiu a fost publicat in revista Journal of the American Medical Association Psychiatry. Statisticile arata ca in prezent, la nivel mondial, sunt intre 15 si 19 milioane de consumatori de cocaina (substanta psihoactiva ce actioneaza asupra creierului).

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-10-31 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul