Tratamentul pentru atacul cerebral mai eficient pană la doua zile după producerea acestuia

Posibilităţile de tratament al atacului cerebral au fost mult timp limitate la orele ce urmau evenimentului. Pierderea funcţiilor creierului din cauza atacului cerebral era considerată până acum permanentă.Cercetătorii care se ocupă de studiul funcţiilor creierului de la Universitatea Lund au descoperit recent o substanţă care face posibilă tratamentul până la două zile de la producerea atacului.

Momentan, singurul tratament acut pentru atacul cerebral  disponibil este tromboliza. Aceasta terapie foloseşte medicamente care dizolvă cheagurile de sânge ce au produs accidentul cerebral, dar este efectuată  la timp pentru a preveni efectele îndelungate în doar 10% din cazuri. Pentru restul,  nu există alte medicamente care să reducă pierderea funcţiilor cerebrale după un atac.

Cercetătorii americani împreună cu cei de la Centrul de Cercetare Experimentală a Creierului din Lund, au descoperit o substanţă care activează funcţiile de auto-recuperare ale creierului după un atac cerebral. Este  cunoscut deja faptul că cei care au suferit un atac pot să-şi recapete o parte din funcţii în primele şase luni. Profesorul Tadeusz Wieloch  împreună cu echipa sa, au reuşit să activeze o proteină din creier, receptorul sigma-1, care joacă un rol important în recuperarea creierului, în timpul perioadei critice.

Studiul a început cu experimente efectuate asupra şobolanilor, care,  în urma unui atac cerebral au fost plasaţi în medii diferite, mai precis, într-o cuşcă accesorizată cu diverse lucruri pentru stimulatoare (scări, conducte pe diverse nivele), şi o cuşcă normală. După ce s-a realizat o analiză genetică a  subiecţilor din ambele categorii, s-a constatat că mediul menit să stimuleze, a activat multe gene comparativ cu mediul normal. Una din aceste gene este codată pentru proteina receptor sigma-1. În momentul în care li s-a injectat o substanţă care activează această proteină, s-a constatat că aceştia şi-au recăpătat funcţiile cerebrale mult mai rapid decât  subiecţii netrataţi.

Prin injectarea acestei substanţe recuperarea creierului este stimulată. Studiul de laborator efectuat de cercetătorii suedezi a început acum 15 ani şi a contribuit la realizarea unor studii clinice ale pacienţilor  care au suferit un astfel de eveniment, conduse de o companie farmaceutică din Japonia.

 

 

"
Scrie pe 2011-02-21 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul