Terapia tumorilor osoase rare: rezultate promitatoare cu Denosumab

Denosumab reprezinta o terapie special conceputa pentru a preveni pierderea de masa osoasa. Acesta stopeaza distrugerea progresiva a tesutului osos si extinderea tumorii la unii pacienti cu tumori inoperabile cu celule-gigant (GCT) ale osului. Un articol publicat online in The Lancet Oncology arata ca acest lucru ar putea schimba practica in tratamentul-standard. Avand un caracter inovator, lucrarea mentionata este prima care prezinta in mod clar o optiune de tratament sistematic promitatoare pentru tumorile rare ale osului.

Tumorile GCT pot fi amenintatoare atat pentru membre, cat si pentru viata pacientilor, cauzand durere si stopand unele functii si mobilitatea. De obicei, aceasta afectiune este benigna, iar operatia reprezinta tratamentul-standard. Totusi, GCT poate deveni maligna dupa terapia cu radiatii sau dupa cateva reveniri ale bolii. In unele cazuri, pacientii nu pot fi supusi operatiei din cauza multiplelor leziuni, a localizarii tumorii (de exemplu, in coloana) sau a faptului ca aceasta s-a extins, persoanele in cauza avand optiuni limitate de tratament.

Denosumab este un anticorp monoclonal. Acesta tinteste si distruge ligandul RANK, care este un mediator-cheie al activitatii osteoclastelor. Medicamentul blocheaza actiunea acestor celule care sparg osul. In cadrul testelor clinice, Denosumab s-a dovedit benefic in tratamentul unor afectiuni legate de distrugerea osului, incluzand aici mielomul multiplu si metastazele osului. In plus, acesta ar putea imbunatati rezultatele terapiei la pacientii cu GCT.

Studiile clinice cu acest medicament au fost efectuate de David Thomas, din cadrul Centrului „Peter MacCallum” impotriva Cancerului, din Melbourne (Australia), si de catre colegii sai. Acestia au analizat siguranta si eficacitatea Denosumab la pacientii ce sufera de tumori GCT recurente si inoperabile.

Pentru aceste teste au fost recrutati in total 37 de pacienti cu GCT non-malign din Statele Unite ale Americii, Australia si Europa. Acestora le-au fost administrate lunar injectii cu Denosumab, cu doze aditionale in zilele 8 si 15 ale primei luni de terapie. In plus, pacientii au luat zilnic suplimente de calciu si vitamina D.

Rezultatele au indicat ca 30 din 35 de pacienti (respectiv 86 la suta) au avut un raspuns pozitiv la tratament, inclusiv cei care prezentau leziuni pulmonare. Astfel, a existat o eliminare a cel putin 90 la suta dintre celulele-gigant sau nu s-a constatat nici un progres al leziunii vizate pana in saptamana a 25-a de tratament.

In acelasi timp, printre cei 31 de pacienti care au fost analizati in ceea ce priveste raspunsurile clinice, 26 (sau 84 la suta) au raportat ameliorari ale starii de sanatate. Aceasta raportare a inclus reducerea durerii si imbunatatirea anumitor functii si a mobilitatii. La noua dintre acestia (26 la suta) s-a constatat repararea osului. De asemenea, Denosumab a contribuit la inabusire rapida si continua a evolutiei tumorii osoase.

De mentionat ca la 33 din 37 de pacienti au aparut efecte secundare. Cea mai comuna reactie adversa a fost cea a durerii resimtite la extremitatile corpului, cum ar fi durerile de spate si de cap. Cinci pacienti au suferit intre trei si cinci efecte adverse, dintre care numai unul era legat de tratament.

Conform explicatiilor date de cercetatori, „aceste descoperiri sugereaza ca administrarea continua de Denosumab ar putea avea un rol terapeutic in cazurile incurabile de GCT, in special cand vine vorba despre metastazele pulmonare, dar si in mediul neoadjuvant in care medicamentul ar putea imbunatati rezultatele unei interventii chirurgicale.”

Intr-o nota asociata acestei declaratii, Maurice Balke, de la Universitatea Witten-Herdecke, Spitalul din Koln-Merheim (Germania), si Jendrik Hardes, de la Spitalul Universitar „Muenster” (Germania), saluta realizarea studiului si afirma ca aceasta cercetare „ar putea schimba practica din clinici in tratamentul tumorilor GCT complicate ale osului.”

Balke si Hardes sustin ca exista nevoia de a efectua noi studii referitoare la mecanismul de actiune al Denosumab si sugereaza ca administrarea unui tratament neoadjuvant cu Denosumab este benefica pentru a reduce marimea tumorii inainte de interventia chirurgicala pentru leziunile benigne tipice.
Scrie pe 2010-03-29 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul