Trei plante impotriva hipertensiunii

Trei plante impotriva hipertensiunii

Hipertensiunea este una din patologiile cele mai frecvente din tarile dezvoltate. 40% din persoanele de 65 de ani si 90% din persoanele peste 85 de ani sufera de hipertensiune, ce constituie un risc major de accident cardiovascular.  Vertijuri, tulburari de vedere, palpitatii,  hemoragii nazale ar trebui sa fie simptome ingrijoratoare, desi adeseori aceasta afectiune trece neobservata. In cazul in care hipertensiunea este moderata, medicii recomanda practicarea unei activitati fizice zilnice de 30 de minute (mers pe jos, mersul cu bicicleta), limitarea consumului de sare, alcool, grasimi saturate, renuntarea la fumat, evitarea surselor de stres si eventual scaderea in greutate.

In absenta rezultatelor dupa 3 luni, ca urmare a dificultatii intalnite de pacienti in a-si schimba modul de viata, medicul va prescrie un tratament hipotensor, care va trebui urmat toate viata. Totusi, pentru 10 pana la 30% din hipertensivi, hipertensiunea rezista la toate tratamentele iar efectele secundare pot fi importante. Astfel, un studiu american atrage atentia asupra cresterii de la 30 la 40%  a cazaturilor (urmate de fracturi, traumatisme craniene) la persoanele in varsta sub tratament cu antihipertensive si  pune sub semnul intrebarii balanta beneficii-risc.

Maslinul (Olea europea) – Grecii si arabii recomanda deja utilizarea sa medicinala. Frunzele de maslin induc dilatarea vaselor periferice  si sunt adeseori recomandate pentru atenuarea hipertensiunii lejere si moderate. Substanta activa  din frunzele de oleuropeosida dilata arterele coronare si aorta, regleaza ritmul cardiac, reduce  moderat colesterolul, actionand ca si antidiabetic. Pot fi consumate sub forma de decoct  30 grame la un  litru de apa, timp de fierbere de 10 minute, la foc  mic (cinci zile pe saptamana, trei saptamani din patru, timp de trei luni).

Usturoiul (Allium sativum) – Beneficiile cardiovasculare ale acestuia sunt recunoscute. Organizatia Mondiala a Sanatatii admite ca usturoiul poate fi util in caz de hipertensiune arteriala moderata. Datorita efectului diuretic si vasodilatarii periferice, usturoiul permite controlul hipertensiunii  moderate. Pentru a beneficia de propietatile antiinflamatorii, antioxidante  ale usturoiului se recomanda 1 pana la 3 catei pe zi, dar si sub forma de gelule.

Paducelul (Crataegus monogyna) – nervozitatatea, anxietarea si hiperactivitatea sunt printre cauzele majore ale hipertensiunii. Din acest motiv paducelor actioneaza simultan asupra nervozitatii si inimii, fiiind adesea recomandat in caz de hipertensiune asociata tahicardiei sau insuficientei cardiace moderate. Datorita flavonoizilor pe care-i contine, florile de paducel regleaza ritmul inimii si imbunatatesc oxigenarea, in timp ce alte molecule au proprietati sedative. Se poate consuma sub forma de infuzie (2 -3 cesti pe zi, una doua linguri de flori uscate per ceasca). In cazul hipertensiunii asociata stresului, plantele cu efect calmant precum passiflora sau valeriana sunt de asemena recomandate.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-28 de Le Point Farmacia casei tale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul