Tuberculoza poate fi depistata mult mai rapid cu ajutorul unui nou test

Tuberculoza poate fi depistata mult mai rapid cu ajutorul unui nou test

Un studiu publicat recent prezinta un test rapid pentru depistarea tuberculozei, Xpert MTB/RIF. Eficient, acest test permite depistarea bacilului Koch, responsabil de tuberculoza, in mai putin de doua ore, fata de cateva saptamani, cat dureaza in mod obisnuit. Aceast nou dispozitiv ar putea contribui semnificativ la combaterea tuberculozei. Prezentat in revista medicala The Lancet si denumit Xpert MTB/RIF,  acest sistem poate evidentia bacilul Koch, bacteria responsabila de tuberculoza, in mai putin de doua ore.

Acest interval de timp este extrem de scurt, comparativ cu saptamanile de care are nevoie metoda traditionala ce combina analiza la microscop a prelevarilor cu radiografia toracelui. Xpert MTB/RIF permite si depistarea eventuala rezistenta la rifampicina, principalul tratament antituberculos in momentul de fata. In cadrul studiului, echipa de cercetatori sud-africani coordonata de Pr Keertan Dheda a evaluat eficacitatea testului rapid in situatii reale. Pentru acest lucru au testat 700 de persoane suspectate de tuberculoza cu Xpert MTB/RIF si alte 700 de persoane prin metoda clasica.

Rezultatele au aratat ca testul rapid este mult mai eficient pentru diagnosticarea cazurilor de tuberculoza (ce au fost confirmate de o cultura pozitiva) prin detectarea a 83% dintre acestea fata de doar jumatate prin prelevarile de saliva, ceea ce a permis instituirea unui tratament antituberculos precoce: 52% din pacienti au fost tratati inca din prima zi, fata de 35%. Numarul pacientilor cu tuberculoza care a scazut la 8% de la 15%.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-10-29 de Maxi Sciences Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul