Uleiul de masline combate cancerul de san

Un strop de ulei de masline in fiecare zi poate tine la distanta cancerul mamar.

Un studiu recent arata ca uleiul de masline mediteranean lanseaza un atac multiplu asupra tumorilor, impiedicand cresterea acestora si provocand implozia celulelor canceroase. In acelasi timp, uleiul de masline consumat cu regularitate protejeaza organismul de leziunile cu potential canceros aparute la nivel de ADN.

Oamenii de stiinta spanioli, de la Universitatea „Autonoma” din Barcelona, si-au propus sa descopere motivul pentru care cercetarile anterioare au asociat dieta bogata in ulei de masline cu un risc mai scazut de a dezvolta diverse forme de cancer.

In urma experimentelor facute pe cobai, acestia au constatat ca uleiul de masline contracareaza o gena care catalizeaza cresterea tumorilor mamare. De asemenea, uleiul de masline, un element de baza in dieta mediteraneana, opreste dezvoltarea proteinelor necesare celulelor canceroase pentru a supravietui.

Beneficii multiple pentru organism


Ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, uleiul de masline protejeaza, in acelasi timp, si ADN-ul de leziuni care pot duce la cancer, potrivit publicatiei Carcinogenesis. Cercetatorul Eduard Escrich ne recomanda sa folosim zilnic la gatit 50 ml sau zece linguri de ulei de masline extravirgin de calitate. Acesta avertizeaza ca numai uzul pe termen lung va da rezultatele dorite.

Cancerul la san este cea mai comuna forma a acestei afectiuni in Marea Britanie, cu peste 45.000 de cazuri diagnosticate in fiecare an si cu aproximativ 1.000 de vieti pierdute lunar.

Un al doilea studiu efectuat in Spania a scos la iveala ca uleiul de masline opreste actiunea genelor legate de intarirea arterelor si de afectiunile inimii. Dupa cum explica dr. Maria Isabel Covas, cercetator la Institutul Municipal de Investigatie Medicala din Barcelona, „cunoscand care gene pot fi modulate de dieta intr-un mod sanatos, oamenii isi pot alege doar alimentele sanatoase”.

Dr. Gerald Weissmann, editorul-sef al jurnalului FASEB, care a publicat aceasta descoperire, este de parere ca studiul „este de o importanta majora, deoarece arata clar faptul ca uleiul de masline si dieta mediteraneana ne afecteaza corpurile intr-un fel cu mult mai semnificativ decat se credea anterior”.

Avantajele dietei mediteraneene

Pe langa orientarea catre un comportament alimentar sanatos, descoperirea cercetatorilor spanioli are aplicabilitate si in industria farmaceutice, in ce priveste dezvoltarea unor noi medicamente pentru a contracara afectiunile inimii, adauga dr. Weissmann.

Specialistii considera ca dieta mediteraneana protejeaza impotriva tuturor marilor afectiuni, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, Alzheimer si Parkinson. Beneficiile sale sunt consistente tocmai datorita faptului ca aceasta dieta este bogata in fructe, legume, peste, nuci, cereale integrale si grasimi sanatoase, precum cele din uleiul de masline, presupunand un aport redus de carne rosie si produse lactate. Consumul de alcool, in special al vinului rosu, este, de asemenea, incurajat de cercetatori, insa cu moderatie.

Conform statisticilor, grecii sunt cei mai mari consumatori de ulei de masline din lume – mancand de 20 de ori mai mult comparativ cu britanicii –, in vreme ce italienii mananca de zece ori mai mult decat acestia din urma."
Scrie pe 2010-07-27 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul