Un anticorp poate determina miscorarea tumorilor in sapte tipuri de cancer

Un anticorp a determinat retragerea completa a tumorilor pentru sapte tipuri de cancer transplantate de la om la soareci, arata un studiu realizat la Stanford University School of Medicine. Cercetatorii spera sa repete realizarile in urmatorii doi ani, dar la oameni. Echipa de cercetatori condusa de Dr. Irving Weissman, profesor de patologie la Stanford declara ca acest anticorp blocheaza o proteina numita CD47, si care transmite semnale anti-asimilare, mesaje pe care celulele tumorale le folosesc pentru a impiedica macrofagele si alte celule ale sistemului imunitar sa le devoreze. Anti-CD47 este primul tratament care actioneaza impotriva mai multor tipuri de tumori solide. Cercetatorii au declarat ca sunt nerebdatori sa inceapa testele clinice faza I si II  la oameni in urmatorii doi ani.

Tratamentul a redus considerabil abilitatea tumorilor de a se raspandi la alte organe ale soarecilor, iar in unele cazuri, animale pareau sa se fi vindecat. Anterior acestui studiu, aceeasi echipa a descoperit ca anumite tipuri de celule tumorale precum cele ale leucemiei si limfomului aveau expresia CD47 pentru a transmite acel semnal prentru a nu fi asimilate de macrofage. Expertii au constatat ca prin admnistrarea anticorpului soarecilor cu limfom non-Hodgkin, impreuna cu un agent care intensifica instinctul devorator al macrofagelor, unii soareci s-au vindecat.

Pentru studiul de fata, cercetatorii au constatat ca aproape toate celulele tumorale de la oameni ce fusesera investigate prezentau un nivel al expresiei CD47, in medie de trei ori mai mare decat in cazul celulelor non-canceroase. S-a mai observat ca persoanele ale caror celule canceroase prezentau un nivel ridicat de expresie al proteinei CD47 aveau o speranta de viata mai mica decat cei cu forme de cancer asemanatoare dar cu un nivel mai scazut de expresie al proteinei CD47.

Dupa ce formatiuni tumorale prelevate de la oameni au fost transplantate la soareci, la un interval de doua saptamani, a inceput tratamentul cu anticorpul care blocheaza proteina CD47. Cercetatorii au observat la cateva saptamani ca majoritatea tumorilor incepusera sa se micsoreze, iar in unele cazuri au disparut. In cazul a cinci soareci la care s-au transplantat celule de la aceeasi tumora mamara umana, atunci cand  tumora a disparut, cercetatorii au incetat  tratamentul. La  cateva luni de la intreruperea tratamentului, soarecii tot nu prezentau vreo formatiune tumorala.

Sistemul imunitar natural reprezinta prima linie de aparare impotriva formelor patogene precum virusurile si bacteriile. Reactia acestuia este mai generalizata decat reactiile specifice sistemului adaptativ care are anticorpi si celule T capabile sa recunoasca si sa atace anumite molecule. Totusi in anumite cazuri, tratamentul nu a dat nici un rezultat, din acest motiv, cercetatorii trebuie sa afle mai multe despre relatia dintre macrofage si celulele tumorale si modul prin care pot atrage mai multe macrofage in tumori. Probabil reducerea dimensiunii tumorii chirurgical sau prin radioterapie inainte de tratamentul cu anticorp ar putea fi de ajutor, sau in combinatie cu un alt anticorp capabil sa stimuleze celulele imune sa ucida celulele canceroase.

"
Scrie pe 2012-03-29 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul