Un compus din vinul rosu ne protejeaza neuronii

Resveratrolul este prezent in mod natural in strugurii negri. Aceasta molecula din familia polifenolilor confera vinului rosu proprietati benefice pentru sanatate (cu conditia sa-l consumam cu moderatie). De cativa ani, aceasta molecula face obiectul numeroaselor articole stiintifice demonstrandu-si proprietatile antioxidante dar si actiunea impotriva cancerului, diabetului si obezitatii. Resveratrolul pare sa aiba un efect protector impotriva maladiei Alzheimer. Cercetatorii de la Universitatea Georgetown incearca sa demonstreze acest lucru lansand un studiu clinic faza II, cu pacienti care sufera de o forma usoara pana la moderata de dementa. Studiul va dura un an, jumatate din participanti va lua comprimate cu resveratrol pur, cealalta jumatate va primi un placebo. Scopul studiului este in primul rand verificarea sigurantei si tolerantei resveratrolului administrat de doua ori pe zi, pana la doze seminificative.

Majoritatea studiilor efectuate indica avantajele resveratrolului pentru sanatate dar au fost efectuate pe animale, precum soarecii, si cu doze care depasesc aportul de resveratrol continut intr-un pahar de vin, conform spuselor dr. Scott Turner, cercetator principal in cadrul studiului. Participantii vor efectua teste precum punctiile lombare, prelevari de sange, RMN, pentru a li se monitoriza evolutia bolii Alzheimer. Din 1997, un studiu publicat in Franta a asociat consumul moderat si regulat de vin cu un risc mai scazul al bolii Alzheimer, dar fara a intelege motivele acestei corelatii. Astfel, au fost lansate mai multe ipoteze, printre care si cea a resveratrolului. Mai multe mecanisme pot explica posibilul efect protector al resveratrolului impotriva bolii Alzheimer. Actiunea anitimbatranire a fost demonstrata la soareci. Prof. Norbert Latruffe (interesat de mecanismele actiunii resveratrolului in inflamatie si in cancerogeneza) subliniaza faptul ca aces polifenol pare sa imbunatateasca longevitatea si sa favorizeze continuitatea activitatii fizice si cognitive.

Acest polifenol ar putea prelungi viata celulelor nervoase actionand asupra anumitor gene. Prof. Latruffe a mai declarat ca resveratrolulare si efecte antiinflamatorii, fiind un vasodilatator deoarece permite eliberarea de oxid nitric. Totusi, problema principala in cazul resveratrolului este malabsorbtia pe care orala. Rezultatele studiului faza II sunt asteptate cu interes dar si prudenta de catre specialisti. Chiar daca eficacitatea resveratrolului va fi demonstrata, va mai dura pana la aparitia pe piata a unui tratament. In acest caz, un studiu de faza III va trebui lansat la o scala mai mare pentru a se observa rezultatele in cazul bolnavilor de Alzheimer. Dificultatea in a demonstra actiunea moleculelor precum polifenolii in cazul maladiei Alzheimer tine si de istoricul bolii, leziunile apar cu multi ani inainte de aparitia simptomelor.

"
Scrie pe 2012-05-28 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul