Un job sedentar la birou ar putea dubla riscul apariţiei cancerului de colon

Cancerul de colon reprezintă una dintre cele mai frecvente maladii tumorale în Franţa unde se înregistrează anual 37.000 de cazuri noi, dinte care 17.000 sunt mortale. Apariţia cancerului de colon se pare că este favorizată de practicarea unei meserii sedentare.

Consumul zilnic de legume poate fio măsură de siguranţă, asemeni activităţii fizice. Practicată mai bine de 10 ani, o profesie sedentar dublează  riscul a mai multor tipuri de cancer de colon, conform unui studiu australian publicat în American Journal of Epidemiology. Acest risc există în ciuda gradului de activitate fizică efectuată în timpul liber, susţin autorii studiului. Obezitatea, excesele calorice, în special o alimentaţie bogată în carne, sedentarismul reprezintă adevăraţi factori de risc. În schimb, consumul legumelor în mod regulat , dar şi activitatea fizică ne pot proteja de această maladie.

Pentru a determina rolul activităţii fizice, un grup de cercetători australieni au realizat un studiu  asupra a 918 pacienţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani, diagnosticaţi cu cancer colorectal. Cei care au lucrat mai bine de 10 ani într-un mediu sedentar, erau expuşi unui risc aproape dublu de a dezvolta cancer în zona distală (a doua jumătate) a colonului, si unui risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta cancer în zona rectală. Acest risc a fost semnalat şi în cazul celor care practicau sport în mod intens. În schimb, incidenţa unei tumori în regiunea colonului proximal (prima parte a colonului) nu era influenţată de modul de exercitare al profesiei.

Autorii sugerează că legăturile dintre sedentarism si diversele tipuri de cancer colorectal ar putea indica şi alte mecanisme. Lipsa activităţii fizice favorizează creşterea glicemiei şi reduce sensibilitatea la insulină, doi factori importanţi care facilitează cancerogeneza celulelor colice.  De asemeni, inflamaţiile induse de sedentarism ar putea avea şi ele un rol semnificativ.

Pentru moment, indiferent de profesie, beneficiile activităţii fizice constante nu sunt puse sub semnul întrebării. Totuşi studiul australian confirmă avantajele combaterii sedentarismului la birou (fie că facem câţiva paşi, respirăm adânc, bem apa, mici gesturi care ne ajută să combatem inclusiv stresul).

"
Scrie pe 2011-04-28 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul