Un joc video pentru combaterea depresei la adolescenti

Cercetatorii din Noua Zeelanda au pus la punct un joc video pentru a lupta impotriva depresiei la adolescenti.Testat de catre tinerii care au aceasta maladie, un astfel de tratament informatizat ar fi o alternativa la terapia clasica.

Daca jocurile video au mai degraba reputatia de a dezvolta comportamente violente si nervoase, parintii cei mai sceptici ar putea sa-si schimbe opinia cu jocul Sparxs, dezvoltat de cercetatorii din Noua Zeelanda. In lipsa unor tratamente personalizate si dificultatea de a accepta ca au nevoie de ajutor, aproximativ o patrime din tineri sunt victime ale tulburarilor depresive in timpul adolescentei, dar mai putin de 20% dintre ei sunt tratati, sustin autorii proiectului care au plecat de la ideea unui joc terapeutic interctiv, accesibil tinerilor.

Pentru jocul in format 3D, participantii creaza un avatar dupa chipul lor si care evolueaza intr-o lume fantastica cu sapte nivele, care, odata depasite conduc pacientul catre vindecare. La inceputul jocului, jucatorul trebuie sa elimine personajele „Gloomy”, insecte care reprezinta gandurile negative („toata lumea ma uraste”, „sunt un nimic”) , descoperind astfel simptomele depresiei si tehnicile de relaxare. Dupa acest nivel, jucatorul accede in universul „Volcano” unde se confrunta cu emotii intense, precum furia pe care trebuie sa o controloze dialogand cu dragonii cu ajutorul  unor  variante de raspuns care se afiseaza pe ecran. In functie de raspunsurile selectate, jucatorul poate ajunge in urmatoarele etape ale jocului. La acest nivel, misiunile jucatorului au drept scop gasirea unor solutii pentru dezvoltarea gandirii pozitive. In final, jucatorul trebuie sa fi invatat sa-si recunoasca starea negativa,  si sa inteleaga cand are nevoie de ajutor din exterior.

Pentru a testa eficacitatea jocului cercetatorii au recrutat 168 de adoloescenti care cerusera  ajutor medical de specialitate. Impartiti in 2 grupuri, acestia fie  au testat jocul video timp de 4 pana la 7 saptamani, fie au beneficiat de terapie clasica (cinci sedinte la psiholog). Dupa 3 luni, aproximativ 44% din cei care au testat joc se vindecasera complet de depresie, fata de doar  26% din grupul de terapie clasica.

"
Scrie pe 2012-04-27 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul