Un manual privind efectele nocive ale medicamentelor

Publicatia idependenta Prescrire va edita un ghid ce poate fi accesat gratuit online pentru ai ajuta pe cei din domeniul medical sa informeze mult mai eficient pacientii privind efectele nedorite ale medicamentelor.

Anual, in Franta in jur de 20.000 de pacienti in varsta sau cu dizabilitati mor in spital din cauza efectelor nedorite ale medicamentelor. Pe baza acestor date, revista independenta Prescrire a decis sa difuzeze “Mic manual de farmacovigilenta”, de 79 de pagini. Manualul, versiunea printata  se vinde cu 7 euro, iar varianta  online poate fi accesata gratuit. Lucrarea trateaza diverse grupe de medicamente utilizate in mod curent (psihotrope, antibiotice, anticanceroase, medicamente cardiovasculare impotriva hipertensiunii sau colesterolului).

Revista recomanda viitoarelor cadre medicale sa ia in considerare balanta beneficii/riscuri, si sa acorde atentie sporita medicamentelor aparute recent pe piata. Conform autorilor, prescriptia medicamentelor recente este adesea masiva si puternica influentata de promovarea firmelor producatoare. Mai mult, dezastrul privind cazul Mediator reprezinta se datoareaza partial si insuficientei formarii celor responsabili in acest domeniu.

Alte cazuri precum cel al anti-inflamatorului Vioxx, sublinieaza necesitatea ca  cei care profeseaza in domeniul medical sa acorde atentie surselor de informare, independente de industrie, pentru a nu afecta pacientii, in primul rand.Destinat ameliorarii simptomelor artrozei fara a o vindeca,  Vioxx a fost retras de pe piata in 2004 pentru asocierea cu un risc crescut de infarct.

"
Scrie pe 2011-11-24 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul