Un medicament antidepresiv ar putea preveni aparitia bolii Alzheimer

Un medicament antidepresiv ar putea preveni aparitia bolii Alzheimer

Un studiu efectuat la 23 de persoane dar si la soareci care au suferit modificari genetice a aratat ca citalopramul inhiba o proteina care ajuta la formarea placilor de la nivelul creierului, specifice maladiei Alzheimer. In plus, medicamentul este unul deja aprobat. Aceste acumulari de beta-amiloid determina moartea celulelor cerebrale si deficitul de substante necesare transmiterii mesajelor. Simptomele bolii includ pierderi de memorie, schimbari ale starii de spirit, probleme de comunicare si de rationament.

Studiul a fost realizat de cercetatorii americani (University of Pennsylvania and Washington University School of Medicine) intre 2012 si 2014. Au fost crescuti soareci cu boala Alzheimer apoi li s-a analizat nivelul peptidei sau componentului din proteina  beta-amiloid. Se pare ca aceste acumulari de beta-amiloid impreuna cu proteina tau declanseaza maladia Alzheimer. Dupa ce au administrat soarecilor citalopram, nivelul de beta-amiloid a scazut cu 25%, comparativ cu grupul de control.

Dupa doua luni de administrare de anti-depresive, dezvoltarea unor noi placi s-a diminuat iar cele deja existente au stagnat. Totusi, administrarea medicamentului nu a determinat o diminuare a numarului de placi deja formate sau reducerea lor in dimensiune. La acelasi studiu au participat si 23 de persoane sanatoase cu varste intre 28 si 50 de ani. Li s-a administrat o singura doza de citalopram iar nivelurile de beta-amiloid din fluidul cerebrospinal a fost monitorizat. Potrivit cercetatorilor, nivelul a  scazut  cu 37% in decurs de 37 de ore de la tratament, comparativ cu testul placebo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-05-16 de bbc Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul