Un medicament folosit in lupta impotriva cancerului mamar ar putea reduce riscul de deces cauzat de cancerul pulmonar

Tamoxifen este un medicament prescris in cazurile de cancer mamar, datorita actiunii sale ce blocheaza nivelul de estrogen. Studii anterioare indica faptul ca pacientele aflate la menopauza si care urmasera o terapie de suplimentare hormonala pentru cresterea nivelului de estrogen, aveau un risc crescut de deces ca urmare a cancerului pulmonar.

Plecand de la ipoteza ca stoparea cresterii nivelului de estrogen ar determina si o reducere a riscului de deces, cercetatorii au studiat datele a 6.655 de paciente a caror diagnostic era cancerul mamar, intre 1980 si 2003, la Geneva Cancer Registry din Elvetia. Dintre pacientele monitorizate 3.066 mai precis 46 % au primit antiestrogeni.

Autorul principal al studiului efectuat la Geneva, Elisabetta Rapiti, a urmarit evolutia tuturor subiectilor pana in decembrie 2007, si a observat cate paciente au dezvoltat cancer pulmonar, si cate au decedat din cauza acestui diagnostic.

Conform studiului, in cazul pacientelor care au urmat o medicatie bazata pe anitiestrogeni, s-au inregistrat cu 87 de procente mai putine cazuri de deces cauzat de cancerul pulmonar in comparatie cu rata inregistrata in randul populatiei.

Referitor la numarul de cazuri de cancer pulmonar inregistrate in randul pacientelor ce au facut parte din studiu, nu s-a remarcat nici o diferenta semnificativa intre pacientele care au urmat o terapie bazata pe antiestrogeni si cele care nu au urmat o astfel de terapie.

Cercetatorii de la Geneva considera ca rezultatele studiului sustin ipoteza unei influente hormonale asupra cancerului pulmonar. Aceste concluzii se alatura altor rezultate referitoare la prezenta receptorilor de estrogen si progesteron intr-o proportie semnificativa in cazul formelor de cancer pulmonar.

In cazul in care alte studii vor confirma eficienta blocarii estrogeneului in evolutia pacientilor care sufera de cancer pulmonar, rezultatele acestui studiu ar avea implicatii majore in practica clinica.
"
Scrie pe 2011-01-24 de Yahoo! Health Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul