Un medicament pentru diabet ar putea fi folosit in terapia leziunilor traumatice cerebrale

Desi rata mortalitatii este relativ mica pentru cei care sufera leziuni traumatice cerebrale, consecintele asupra functiei cerebrale pot fi grave si pe termen lung. Traumatismele cerebrale pot afecta abilitatile mentale ale pacientului, memoria si comportamentul, dar si sa duca la schimbari dramatice ale personalitatii. Un tratament pe termen lung presupune costuri mari. Doi cercetatori, prof. Chaim Pick (Tel Aviv Universitys Sackler Faculty of Medicine) si Dr. Nigel Greig  (National Institute of Aging , SUA) intr-un studiu solicitat de United States Air Force, au descoperit ca un medicament aprobat de Food and Drug Administration, Exendin-4, reduce semnificativ leziunile provocate de traumatismele cerebrale la animale atunci cand este administrat la scurt timp dupa incident. Realizat initial pentru a controla nivelurile de zahar din orgnism, s-a constatat recent ca medicamentul este eficient in protejarea neuronilor in afectiuni precum boala Alzheimer.

Prof. Pick cerceteaza leziunile traumatice cerebrale de mai mult ani, plecand de la efectele traumatismelor de zi cu zi, precum lovirea de parbriz intr-un accident de masina, dar ulterior si-a extins aria de cercetare analizand efectele unor traume mult mai severe precum implicarea unei persoane intr-o explozie, ca urmare a unui atac terorist. Traumatismele cerebrale produc leziuni pe termen lung prin modificari chimice la nivelul creierului. In timpul unei explozii, presiunea crescuta urmata de o aspirare intensa agita fluidul din interiorul creierului si lezeaza structura creierului. Acest proces este reversibil, dar identificarea leziunilor cu ajutorul testelor fizice si comportamentale este  esentiala pentru a stabili gravitatea leziunilor produse si stabilirea schemei de tratament.

Prof. Pick impreuna cu echipa sa au realizat un experiment pre-clinic in care soarecii au fost expusi la explozii controlate, dupa care li s-au analizat leziunile suferite. De asemenea, a fost studiat si efectul medicamentului Exendin- 4 ca si paramentru suplimentar in diminuarea leziunilor cerebrale. Cercetatorii au impartit soarecii in 4 grupuri: cel de control, un al doilea grup expus exploziei dar care nu a primit ulterior medicatie, al treilea grup a primit medicamentul dar nu a fost expus la explozie, si cel de-al patrulea grup expus exploziei, a primit medicatie intr-o ora de la producerea exploziei, tratamentul continuand 7 zile de la eveniment. Soarecii au fost anesteziati inainte de explozie. 

Testele fizice si de comportament au aratat ca functia cerebrala era puternic afectata la soarecii expusi exploziei, comparativ cu grupul de control. Totusi, soarecii care au primit tratament cu Exendin-4 erau aproape la acelasi nivel cu cei din grupul de control, in ceea ce priveste functia cerebrala, ceea ce arata ca Exendin-4 reduce semnificativ leziunile pe termen lung. In cadrul unor experimente diferite, medicamentul a fost asociat cu rezultate pozitive la soareci care au suferit   truamatisme cerebrale inchise. Prof. Pick a declarat ca in urma acestei descoperiri, cercetatorii trebuie sa identifice coombinatia ideala de medicamente, dozarea adecvata, si modul de administrare, dupa care  se va ajunge la un cocktail de medicamente ce va creste valoarea terapeutica a conceptului. Prof. Pick a mai adaugat ca este putin probabil ca un singur medicament sa fie eficace in tratarea unor astfel de trauamtisme.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-05-30 de Medical Express Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul