Un nou impact negativ al tigarilor asupra sanatatii – Stiati ca fumatul, chiar daca este pasiv favorizeaza pierderea auzului?

Un nou impact negativ al tigarilor asupra sanatatii – Stiati ca fumatul, chiar daca este pasiv favorizeaza pierderea auzului?

Un  studiu recent realizat de cercetatorii britanici (University of Manchester) sugereaza ca fumatul (chiar daca este pasiv) poate afecta auzul. Pentru acest studiu au fost evaluati 164.770 de adulti din Marea Britanie, cu varste intre 40 si 69 de ani. Toti participantii faceau parte dintr-un proiect medical (Biobank) si auzul lor a fost evaluat de mai multe ori intre 2007 si 2010.

Datele interpretate de cercetatori au aratat ca fumatorii erau cu 15,1% mai predispusi riscului de a-si pierde auzul, comparativ cu fumatorii pasivi si nefumatorii, in timp ce fumatorii pasivi erau cu 28% mai predispusi aceluiasi risc, in raport cu nefumatorii.

In cazul fumatorilor, riscul crestea odata cu numarul de pachete de tigari fumate intr-o saptamana si cu  cat  perioada in care fumau era mai indelungata. Cei care renuntasera la fumat prezentau un risc mai scazut, cercetatorii sugerand ca este vorba de efectul unui stil de viata mai sanatos, odata ce au renuntat la acest viciu.

Autorii studiului nu au reusit sa stabileasca cu exactitate motivele pentru care fumatul si fumatul pasiv afecteaza auzul, dar sugereaza ca multi fumatori sufera de afectiuni cardiace, care la randul lor pot afecta auzul. De asemenea ar mai putea fi toxinele din tutun, sau problemele inimii corelate cu efectul toxinelor.

Afectarea auzului (sub diverse forme)  este de obicei  asociata cu inaintarea in varsta, deoarece expunerea la zgomot de-a lungul anilor poate cauza  in timp leziuni ale urechii interioare. Studiul de fata nu este singurul care aosciaza fumatul cu degradarea auzului. Un alt studiu din 2011 (NYU Langone Medical Center) a aratat ca in cazul copiilor expusi fumatului pasiv se inregistreaza o ­­­­­­cresterea riscului de afectare a capacitatii auditive la adolescenta. ­­­­­

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-06-01 de Medical News Today Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul