Un nou medicament experimental dezvoltat de Roche ar putea trata simultan diabetul tip 2 si obezitatea

Un nou medicament experimental dezvoltat de Roche ar putea trata simultan diabetul tip 2 si obezitatea

O echipa de cercetatori americani si germani  lucreaza la o noua molecula cu dubla actiune. Noul medicament este dezvoltat de producatorul farmaceutic Roche si targheteaza receptorii hormonilor cunoscuti sub denumirea de GLP-1 si GIP cu rol esential in reglarea metabolismului. In momentul de fata exista doar medicamente sub forma injectabila, unul produs de Novo Nordisk, denumit Victoza si cel de-al doilea, Byetta, produs de Bristol-Myers Squibb si AstraZeneca, dar acesta redau doar actiunea GLP-1.

Avand dubla actiune, cercetatorii sunt de parere ca noua molecula este mai eficienta si poate fi administrata in doze mai mici, reducand astfel efectele secundare (greata, stari de voma) asociate cu medicamentele pentru hormonul GLP-1. Medicamentul experimental a fost testat in cadrul unui studiu clinic ce a implicat 53 de pacienti obezi cu diabet  tip 2, dar si in studii de laborator pe animale. In ambele cazuri cercetatorii au descoperit un efect sinergic prin combinarea receptorilor GLP-1 („glucagon-like peptide-1”, peptida de tipul glucagonului-1) si GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide”, polipeptida insulinotropa dependenta de glucoza).

Echipa de cercetatori a detaliat avantajele noului medicament GLP-1/JEEP intr-o lucrare publicata in Science Translational Medicine. Molecula experimentala s-a dovedit mult mai eficienta fata de medicamentele actuale in controlul glicemiei si in reducerea greutatii corporale. In unele teste impactul moleculei cu dubla actiune a fost echivalent cu doza de zece ori mai mare a medicamentelor GLP-1 deja aprobate.

Studiul clinic la care au participat pacienti cu obezitate a indicat o scadere considerabila a nivelurilor de glucoza, dar perioada studiului de doar sase saptamani nu este concludenta si pentru rezultatele privind scaderea in greutate la oameni. Desi nu au fost raportate efecte secundare grave, unii pacienti au semnalat senzatie de greata. Roche detine drepturile pentru acest  produs in urma achizitionarii Marcadia Biotech in 2011 iar in momentul de fata se afla in faza I de  dezvoltare a medicamentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-10-31 de Reuters Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul