Un nou spray nazal impotriva meningitei si pneumoniei

Inovatie medicala: Oamenii de stiinta britanici lucreaza la un nou spray nazal care sa doboare pneumococii. Produsul va putea ajuta la prevenirea unor boli letale, precum pneumonia, septicemia si meningita, venind in beneficiul a sute de mii de copii din intreaga lume.

Exista peste 90 de tipuri cunoscute de pneumococi, toate fiind raspunzatoare pentru dezvoltarea unor boli deosebit de periculoase, incluzand aici pneumonia, septicemia si meningita. De asemenea, aceste bacterii provoaca infectii ale urechii mijlocii si sinuzita. In jur de un milion de copii cu varste sub cinci ani mor anual in urma infectiilor cu pneumococi.

Dupa cum explica specialistii, noul vaccin va contine o substanta denumita D4Ply, un fragment dintr-o proteina produsa de aproape toate tipurile de pneumococi. In cazul in care experimentele se dovedesc a fi un succes, vaccinul revolutionar va proteja pacientii de majoritatea tulpinilor bacteriene din aceasta specie. Cercetatorii spun ca experimentele se vor axa pe celulele prelevate din polipii nazali ai 30 de copii sub cinci ani, pentru a se vedea daca vaccinul este eficient ca spray nazal.

Potrivit echipei care lucreaza la acest proiect, cheltuielile de productie pentru noul vaccin ar putea fi cu mult mai scazute decat in cazul celor deja existente pe piata, ajutand astfel la reducerea costurilor in Marea Britanie si facand produsul accesibil si pentru tarile aflate in curs de dezvoltare.

„Vaccinurile deja existente nu sunt 100% eficiente”


La aceasta cercetare contribuie financiar si societatea de caritate pentru copii Action Medical Research, care a anuntat ieri acordarea unei finantari de peste 100.000 de lire sterline pentru acest proiect. Dupa cum declara directorul-adjunct al societatii, dr. Yolande Harley, studiile efectuate de specialistii britanici sunt deosebit de importante, atat la nivel national, cat si pentru intreaga lume medicala.

„Bebelusii si copiii sunt vulnerabili la infectii. Meningita si septicemia, spre exemplu, duc in fiecare an la moartea unui numar considerabil de copii in Marea Britanie si pot devasta vietile celor care supravietuiesc bolii. Prin urmare, acest domeniu de cercetare este unul extrem de important, avand potentialul de a proteja foarte multi copii de afectiuni grave daca noul vaccin se dovedeste eficient”, declara dr. Harley.

Proiectul de cercetare este condus de dr. Qibo Zhang, de la Universitatea din Liverpool. Acesta a efectuat deja o serie de studii privind modul in care sistemul imunitar reactioneaza la infectiile pneumococice, incercand sa gaseasca posibile vaccinuri.

Potrivit specialistului, vaccinurile sunt o metoda eficienta de a-i proteja pe copii de bolile cauzate de pneumococi. „Cu toate acestea, vaccinurile disponibile in prezent sunt costisitoare si greu de produs. Mai mult decat atat, ele nu protejeaza de toate cele 90 de tipuri diferite ale acestei bacterii si nu sunt in intregime eficiente in cazul copiilor foarte mici. Avem nevoie de vaccinuri mai bune”, explica dr. Zhang."
Scrie pe 2010-07-27 de Daily Mail Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul