Un nou tratament reduce riscurile asociate crizei cardiace

Un nou tratament reduce riscurile asociate crizei cardiace

Un nou tratament anticoagulant, bivalirudina, permite diminarea riscurilor de deces sau hemoragii grave in caz de infarct. Acest medicament ar putea fi utilizat in faza de pre-spitalizare, la pacientii transferati in urgenta. O echipa de cercetatori francezi a efectuat cercetatori asupra unui anticoagulant utilizat in unitatile de urgenta, capabil sa reduca riscul de infarct de la 8,5% la 5,1%. Coordonati de dr Philippe-Gabriel Steg (Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala – INSERM) au realizat un studiu clinic de mare amploare, denumit Euromax, in 9 tari europene, implicand 2200 de pacienti. Publicat in revista The New England Journal of Medicine, acest studiu a indicat cel mai bun tratament anticoagulant ce poate fi administrat inainte de sosirea la spital in caz de infarct.

Criza cardiaca ramane prima cauza de deces la nivel mondial si afecteaza aproximativ 100.000 de persoane pe an, in Franta. Solutia in caz de urgent consta in dilatarea arterelor pentru ca sangele sa circule din nou catre inima. Acest act medical necesita un tratament anticoagulant injectabil, ce implica anumite riscuri. Prin dilatarea arterelor se fluidizeaza si sangele, cu riscul de a se declansa o hemoragie, ce nu poate fi oprita, dupa cum explica Prof Philippe-Gabriel Steg. Cercetatorii au studiat tratamentul clasic, heparina, si un altul, mai specific, numit bivalirudina, utilizat inainte ca pacientul sa ajunga la spital, de catre echipele medicale de salvare. Dupa 30 de zile de monitorizare, bivalirudina a redus riscul de deces sau de hemoragie grava de la 8,5% la 5,1%  si riscul de deces, infarct miocardic sau hemoragie de la 9,2 la 6,6%, in comparatie cu strategia ce utilizeaza heparina.

Din nefericire, aceste beneficii sunt asociate unei cresteri a riscului de tromboza la nivelul stentului, un dispozitiv metalic introdus in artere pentru a le mentine deschise. Totusi, beneficiile sunt semnificative pentru toate sub-grupele testate, indiferent de tipul de tratament antiplachetar oral, sau calea de acces arterial utilizata pentru angioplastie (acces arterial radial sau femural). Aceste rezultate deschid calea utilizarii bivalirudinei ca si anticoagulant inca din faza de pre-spitalizare pentru infarctul miocardic la pacientii transferati in unitatile de urgenta.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-05 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul