Un nou vaccin impotriva bolii Alzheimer va fi testat in Europa

Un vaccin dezvoltat recent de catre compania biotehnologica austriaca Affiris in tratamentul bolii Alzheimer va fi testat in curand in sase state europene, potrivit declaratiilor facute vineri de reprezentantii societatii. Este vorba despre un program de cercetare in cadrul caruia vor fi recrutati in jur de 420 de pacienti, studiile clinice urmand sa se desfasoare la centre medicale din Austria, Croatia, Cehia, Franta, Germania si Slovacia, au anuntat oficialii Affiris.

Vaccinul AD02, creat impreuna cu producatorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, a fost deja testat in termeni de siguranta si tolerabilitate pe parcursul anului trecut. Prin urmare, scopul noilor teste clinice este de a evalua eficacitatea medicamentului, rezultatele fiind asteptate cel mai devreme in 2012, spun reprezentantii companiei.

ADO2 este menit sa previna acumularea de placi beta-amiloide la nivel cerebral. Aceste placi provoaca degradarea celulelor nervoase si se crede ca ele joaca un rol important in declansarea bolii Alzheimer. Modul in care functioneaza noul vaccin este acela de a face ca organismul sa atace placile beta-amiloide prin suplimentarea productiei de anticorpi, a explicat Till Jelitto, purtatorul de cuvant al Affiris.

Mai pe larg, anticorpii astfel produsi ataca doar acea parte a proteinei beta-amiloide responsabila de aparitia placilor, a adaugat Jelitto. Acest mecanism de actiune reduce riscurile la care se expun pacientii, intrucat proteina respectiva este prezenta si in organismul persoanelor sanatoase.

Alzheimer, o boala fara leac

Noul vaccin este terapeutic, ceea ce inseamna ca se adreseaza pacientilor care sufera deja de aceasta afectiune. Totusi, daca rezultatele studiilor clinice se vor dovedi pozitive, tehnologia dezvoltata de Affiris ar putea fi utilizata si la fabricarea unui produs profilactic, de prevenire a bolii, mai spune Till Jelitto.

Mentionam ca un prim vaccin impotriva bolii Alzheimer a fost testat inca din 2001, atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Europa, insa studiile au fost intrerupte dupa semnalarea unor efecte secundare grave. Ulterior, un alt vaccin a fost testat in Suedia, in 2005.

Alzheimer, cunoscuta si sub denumirea prescurtata AD, este o boala neuro-degenerativa care afecteaza functiile cognitive, avand, in consecinta, un impact puternic asupra comportamentului si capacitatii de adaptare sociala a pacientilor. Anual sunt diagnosticate aproximativ sase milioane de noi cazuri in Europa, pana in prezent neexistand nici un remediu autorizat pentru aceasta boala.

Compania Affiris se afla, de asemenea, in proces de dezvoltare a unor vaccinuri impotriva bolii Parkinson si arterosclerozei.
Scrie pe 2010-04-27 de Yahoo! news Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul