Un studiu britanic asociaza sinestezia cu autismul

Un studiu britanic asociaza sinestezia cu autismul

Sinestezia este o afectiune in care simturile se confunda, astfel  persoanele care sufera de aceasta afectiune pot spune ca unele cuvinte au gust. Cercetatorii sugereaza ca sinestezia este de aproape trei ori mai frecventa in randul adultilor diagnosticati cu o tulburare din spectrul autist. Cele doua tulburari pot avea in comun circuitele neuronale neobisnuite, potrivit cercetatorilor britanici. Sinestezia este o afectiune in care un simt activeaza un altul. Spre exemplu, cei cu sinestezie spun ca percep numerele ca si forme iar altii vad culori cand asculta muzica.

La acest studiu au fost recrutati peste 200 de participanti, din care 164 de adulti erau diagnosticati cu autism sau sindromul Asperger, iar 94 de participanti erau adulti care nu sufereau de autism. Tuturor li s-a cerut sa completeze chestionare pentru ca autorii studiului sa evalueze caracteristicile autismului si ale sinesteziei. Studiul a aratat ca unul din cinci adulti cu afectiuni din spectrul autist sufera de sinestezie, spre deosebire de doar 7% din persoanele care nu prezinta nici un semn al tulburarilor din spectrul autist.

Studiul ce va fi publicat in revista Molecular Autism sugereaza ca in timp ce cele doua afectiuni par distincte, de fapt, intre ele ar putea exista similaritati in ceea ce priveste conectivitatea cerebrala. Sinestezia pare sa implice conexiuni deosebite intre zone cerebrale care in mod obisnuit nu sunt conectate. O teorie privind autismul este aceea ca implica o supraconectivitate a neuronilor, astfel incat persoana se concentreaza pe detalii foarte marunte dar nu reuseste sa perceapa imaginea de ansamblu. Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora mecanismele biologice ale celor doua afectiuni, inclusiv utilizarea tehnicilor de scanning cerebral.  

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-25 de BBC Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul