Un studiu realizat in Regatul Unit arata ca peste 40% din cazurile de cancer se datoreaza stilului de viata

Aproape jumatate din cazurile de cancer diagnosticate in Regatul Unit in fiecare an, mai precis peste 130.000, sunt cauzate de anumite optiuni  privind stilul de viata, optiuni care ar putea fi evitate.   Acestea sunt in principal fumatul, consumul de alcool, alimentatie nesanatoasa.

Tutunul este cel mai mare vinovat  deoarece duce la aparitia cancerului la 23% din cazurile depistate la barbati si 15,6% din cazurile depistate la femei, arata un raport al Cancer Research UK si publicat  in British Journal of Cancer. Tutunul este urmat de lipsa din alimentatie a consumului de fructe si legume prospete in cazul barbatilor, iar la femei, supraponderabilitatea este cea de-a doua cauza. Autorii raportului sustin ca acesta este cea mai complexa analiza de pana acum privind stilul de viata si aparitia cancerului.

Autorul principal al studiului, Prof.  Max Parkin declara ca  multe persoane considera ca aceasta maladie e sub semnul sortii, sau are o cauza genetica, asadar este o chestiune de noroc daca o sa sufere sau nu de cancer. In baza dovezilor stiintifice, este clar ca pentru 40% din cazurile de cancer, cauza este determinata de lucruri pe care avem puterea sa le schimbam.

In cazul barbatilor, cel mai bun sfat pare sa fie  renuntarea la fumat, un consum mai mare de legume, si fructe, si reducerea consumului de alcool. Pentru femei, renuntarea la fumat este  cea mai indicata, dar si monitorizarea greutatii corporale.

Prof. Parkin se declara surprins de importanta consumului de fructe si legume in ceea ce priveste protejarea barbatilor de aparitia cancerului. Similar,in cazul femeilor, cercetatorii  au fost surpinsi de faptul ca a fi supraponderala reprezinta un factor de risc mult mai mare decat alcoolul.

In total, 14 factori ai stilului de viata si de mediu precum locul unde traiesti si ce fel de profesie ai,  se combina si determina aparitia a 134000 de cazuri de cancer anual, in Regatul Unit. Unul din 25 de cazuri de cancer  se asociaza cu locul de munca al persoanei in  cauza, precum expunerea la chimicale sau azbest.

 Anumiti factori de risc sunt bine determinati, precum fumatul asociat cancerului pulmonar.  Alti  factori sunt mai putin recunoscuti, spre exemplu,cancerul la san, aproxiamtiv  10 %  din  gradul risc este determinat de supraponderabilitate si obezitate,  depasind semnificativ procentul altor factori precum alaptatul sau consumul de alcool.

 

Pentru cancerul esofagian, jumatate din gradul de risc este  datorat consumului deficitar de fructe si legume. In cazul cancerului la stomac, riscul este determinat  in proportie de 20%  de un consum prea mare de sare.

"
Scrie pe 2011-12-07 de BBC Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul