Un studiu recent indica eficacitatea operatiilor pe creier pentru forme severe de epilepsie

Doua treimi dintr-un grup de pacienti care sufereau de epilepsie severa si mai ales netratabila au fost vindecati complet de convulsiile frecvente dupa ce au fost supusi unor operatii la San Francisco Medical Center. Acestea sunt rezultatele unui studiu care a examinat 143 de pacienti la doi ani dupa ce operatia a fost efectuata.

Acest studiu nu doar indica un anumit tip de neurochirurgie pentru tratarea formelor de epilepsie grave, ci si felul in care cercetarea in imagistica neurologica  poate fi de ajutor in imbunatatirea rezultatelor pentru pacientii care au fost supusi unor astfel de operatii.

Neurochirurgul Edward Chang, cercetatorul care a condus studiul considera ca operatia o modalitate importanta pentru a stopa parcursul bolii, deoarece acesti pacientii au suferit convulsii grave si pericolase timp de 10, 15 sau chiar 25 de ani.

Succesul operatiei este in relatie directa cu exactitatea cu care echipa de medici a identificat acele portiuni de tesut responsabile de crizele pacientului.

Epilepsia esteo boala cunoscuta inca din antichitate. Hippocrate, a descris in detaliu epilepsia acum 2500 de ani. De asemeni, exista convingerea ca foarte multe personalitati de-a lungul istoriei au fost lovite de aceasta boala, printre care si Iulius Cezar. In Statele Unite aproximativ 2 milioane de oameni sufera de  epilepsie, conform datelor Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 50 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de epilepsie.

In timp ce convulsiile se asociaza cu multe alte afectiuni printre care loviturile la cap, infectiile, expunerea la toxine, lipsa de somn, atac cerebral, pacientii diagnosticati cu epilepsie sufera de convulsii recurente care apar ca urmare a instabilitatii spontane din neuroni. Simptomele variaza de la contractii musculare usoare pana la convulsii grave si pierderea cunostintei, in functie de zona afectata.

Pentru foarte multi pacienti cu epilepsie, convulsiile sunt cauzate de malformatii ale creierului care se formeaza in timpul cresterii timpurii. Tratamentul  medicamentos se bazeaza pe anticonvulsive puternice, dar unii pacienti nu raspund la medicamente. Pentru cei cu forme severe operatia pe creier este ultima solutie, prin indepartarea portiunilor de tesut afectat, dimensiunile acestora fiind variabile. Atunci cand operatia  reuseste, convulsiile dispar peste noapte, ca urmare a vindecarii complete.Totusi, o problema ramane deoarece  anumite malformatii nu sunt vizibile pentru majoritatea tehnicilor de imagistica. Prin acest studiu, cercetatorii  au incercat sa inteleaga diferitele clase de malformatii de la nivelul creierului si motivul pentru care unii pacienti  raspund la tratament si altii nu.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-07-21 de MedicalXpress Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul